plantensteun wilgenteen

Plantensteunen maken van wilgentenen: zo pak je dat aan

Wilgen snoei (knot) je in het najaar of de winter, waarna je veel lange takken overhoudt. Veel tuiniers gebruiken die takken graag in de tuin, en wij ook. Behalve dat we ze gebruiken als bonenstaken, maken we er ook plantensteunen van. En Linda wil er in haar nieuwe moestuin hekjes van maken.

plantenleuning

Laat wilgentakken drogen

Een tip is wel om de stokken nog even te laten drogen voordat je ze gebruikt. Het beste snoei je ze ook niet te veel richting het voorjaar, want dan hebben ze zich volgetrokken met sap. De sapstroom is dan al gaan lopen. Zet je hem dan ‘nat’, dus vol sap in de grond, dan loopt hij weer opnieuw uit. En als ze vol vocht zitten, gaan de stokken minder lang mee.

Het beste snoei je de wilgen in de herfst, wanneer de sapstroom bijna afgelopen is, en het blad is gevallen. Vervolgens laat je de takken een paar maanden drogen, waarna je ze in december of januari kunt gebruiken.

plantenleuning

Knot nooit alle wilgen

Tip tussendoor: knot nooit alle wilgen tegelijkertijd. Het beste knot je ze om en om, zodat er ook altijd wilgen bloeien in het voorjaar. Wilgen leveren namelijk heel vroeg in het voorjaar nectar voor insecten, dus ze zijn heel waardevol. Bovendien houden vogels en andere dieren hierdoor nest- en schuilgelegenheid in de ongeknotte wilgen.

planten rand border steunen

Plantensteun langs de border

Ik heb de wilgentakken gebruikt om een soort ‘leuning’ te maken langs de border. Zo krijgen de uitzakkende planten wat steun en vallen ze niet over het pad heen. Ik heb een paar hazelaartakken diep in de grond gezet, en andere takken ertegenaan geschroefd. Het is heel simpel, maar ziet er wel natuurlijk uit en het werkt goed.

Zo gaan wilgentakken langer mee

Goed om te weten: wilgentakken gaan niet zo lang mee als bamboestokken. Na een paar jaar zijn ze wel vermolmd. Als je wil dat bijvoorbeeld je bonenstaken langer meegaan, is het verstandig om ze na de bonenoogst uit de grond te halen, schoon te maken en te drogen hangen.

Om iets langer van deze tuinafscheiding of plantensteunen te kunnen genieten, is het slim om voor de staande palen (die in de grond komen) een sterkere houtsoort te gebruiken. Hazelaar gaat langer mee, en dus blijft deze plantensteun ook langer goed.

plantensteun wilgentak

Meer lezen over het steunen van planten:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*