Een pruimenboom snoeien

Een pruimenboom snoeien

Hoe moet je een pruimenboom (prunus) snoeien? Eigenlijk is het heel gemakkelijk. In dit artikel leggen we het je uit.

Er wordt vaak gezegd dat een pruimenboom zichzelf snoeit. Dit is ook gedeeltelijk zo. Een pruim snoei je zo weinig mogelijk – zeker minder dan appel- en perenbomen. De takken die geen licht meer krijgen, sterven namelijk af. Dat regelt de boom zelf. In die zin hoef je een pruimenboom dus niet te snoeien.

Toch ben ik zelf geneigd om een pruimenboom toch wel iets uit te dunnen: ik denk dat dat wel goed is. Het ‘zelf snoeien’ door de boom kan namelijk te laat komen. Daarom snoei ik om de boom minder dicht te maken. Ook is het bij een jonge boom zinvol om te zorgen voor de juiste vorm: een rechte stam met een mooie evenwichtige kroon.

Een pruimenboom uitdunnen

Een pruimenboom dun je ‘van boven’ uit, in de kroon. Je hoeft de takken van een pruimenboom niet zoveel ruimte te geven als bij een appelboom. Eerst snoei je het dode hout uit de boom, daarna haal je de takken weg die naar binnen gericht zijn.

Reine claude pruim

Wanneer snoei je een pruimenboom?

Een pruim snoei je als de pruimen van de boom af zijn, zo snel mogelijk na de oogst. Dat is dus in de nazomer (augustus, september). Snoei je hem in het voorjaar of in de zomer, dan heb je een grotere kans op loodglansziekte. Deze ziekte verspreidt zich via de snoeiwonden, en is te herkennen aan een loodkleurige glans op de bladeren. Daarna verwelken de bladeren en sterft een gedeelte (of een hele tak) af.

Een pruimenboom heeft weinig verzorging nodig, meestal groeit hij wel goed. Overigens is het verstandig om een pruimenboom eens per twee jaar in de winter kalk te geven (een paar handenvol rondom de stam strooien bij een gemiddelde boom). Januari is hiervoor een mooie richtlijn. Vervolgens geef je in het voorjaar (maart of april) kali. Ook zouden we adviseren om de boom in de zomer organische mest te geven.

Meer weten over pruimenbomen? We schreven al eens hoe je een pruimenboom gemakkelijk kunt vermeerderen.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*