Pruimenboom reine claude

Een pruimenboom snoeien

Hoe moet je een pruimenboom (prunus) snoeien? Eigenlijk is het heel gemakkelijk. In dit artikel leggen we het je uit.

Er wordt vaak gezegd dat een pruimenboom zichzelf snoeit. Dit is ook gedeeltelijk zo. Een pruim snoei je zo weinig mogelijk – zeker minder dan appel- en perenbomen. De takken die geen licht meer krijgen, sterven namelijk af. Dat regelt de boom zelf. In die zin hoef je een pruimenboom dus niet te snoeien.

Toch ben ik zelf geneigd om een pruimenboom toch wel iets uit te dunnen: ik denk dat dat wel goed is. Het ‘zelf snoeien’ door de boom kan namelijk te laat komen. Daarom snoei ik om de boom minder dicht te maken. Ook is het bij een jonge boom zinvol om te zorgen voor de juiste vorm: een rechte stam met een mooie evenwichtige kroon.

Een pruimenboom uitdunnen

Een pruimenboom dun je ‘van boven’ uit, in de kroon. Je hoeft de takken van een pruimenboom niet zoveel ruimte te geven als bij een appelboom. Eerst snoei je het dode hout uit de boom, daarna haal je de takken weg die naar binnen gericht zijn.

Reine claude pruim

Wanneer snoei je een pruimenboom?

Een pruim snoei je als de pruimen van de boom af zijn, zo snel mogelijk na de oogst. Dat is dus in de nazomer (augustus, september). Snoei je hem in het voorjaar of in de zomer, dan heb je een grotere kans op loodglansziekte. Deze ziekte verspreidt zich via de snoeiwonden, en is te herkennen aan een loodkleurige glans op de bladeren. Daarna verwelken de bladeren en sterft een gedeelte (of een hele tak) af.

Een pruimenboom heeft weinig verzorging nodig, meestal groeit hij wel goed. Overigens is het verstandig om een pruimenboom eens per twee jaar in de winter kalk te geven (een paar handenvol rondom de stam strooien bij een gemiddelde boom). Januari is hiervoor een mooie richtlijn. Vervolgens geef je in het voorjaar (maart of april) kali. Ook zouden we adviseren om de boom in de zomer organische mest te geven.

Meer weten over pruimenbomen? We schreven al eens hoe je een pruimenboom gemakkelijk kunt vermeerderen.

6 Comments

 1. Mijn pruim wil omhoog veel rechte takken tot wel 3 m in de kroon .
  de onderstam is 1.5 m = kruin 4 m dat vind ik wel mooi genoeg .
  Kan ik die gewoon een halt toe roepen ,
  gewoon plat ziet er niet zo aardig uit maar hoe dan ?
  Vorig jaar hadden we veel en mooie vruchten nu zat er in wel 80% rups .
  Heel knap hoor één rups per pruim doorgevreten tot op de pit ,
  Is dit tevoorkomen zonder de hele boel te vergiftigen ?

  • Hoi Leendert, als de pruim op een goede lichte plaats staat (dus niet te veel schaduw), dan zal de boom vanzelf zijn lengtegroei stoppen. Dit kun je niet zelf stoppen door te snoeien. Alles wat je eraf snoeit, compenseert de boom door het maken van waterscheuten. Ons advies is: eerst de boom zijn gang laten gaan en hooguit licht uitdunnen. Daarna krijg je de beloning: vruchtzetting. Rupsen kun je helaas niet voorkomen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Hallo,
  Ben hier 2 jr geleden komen wonen. Had geen idee water allemaal in de tuin stond. Er bleek o.a. een pruimenboom in te staan, want vorig jaar zaten er welgeteld 3 pruimen aan. Geel groene. Ik denk zelf Reine Claude. Omdat de boom wel erg hoog werd, in verhouding met de stam, heb ik hem toen in september / oktober een stuk korter gemaakt. Dit jaar helemaal geen vruchten. Kan me ook niet herinneren dat ik bloesem heb gezien. Dit jaar heeft hij waarschijnlijk al zijn krachten besteed aan het (weer) aangroeien van de takken die ik juist had gesnoeid…. Hij staat in een gewone achtertuin, die op het zuiden ligt. Hij staat met zijn stam vlak bij de schutting en bij een stevige en hoge taxushaag. Waar hij met zijn takken wel bovenuit steekt. Hoe hoog kan zo’n boom wel worden? Op de andere hoek in de tuin staat namelijk al een Wilg van ca 6 meter hoog en die probeer ik op die hoogte te houden, want ik vind dat hoog genoeg… De Reine hoeft voor mij niet zo groot te worden…En ik zag (vanzelfsprekend) graag wat pruimen aan de takken zitten, volgend jaar. Wat kan ik het beste wel/niet doen? Graag uw advies.

  • Hoi Mieke, als je graag wat pruimen wil oogsten, dan kun je de boom voorlopig beter niet snoeien. Waar je veel snoeit, krijg je waterloten voor terug. Dat zijn recht opgaande scheuten waar de eerste twee jaar geen vruchten aan groeien.
   Het klinkt raar, maar om de groei te remmen kun je een paar wortels doorsteken. Steek de boom niet helemaal rond, maar steek je de spa op een paar plekken in de grond. Nog een tip: strooi in de winter wat kalk rondom de stam.
   Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 3. De pruimenboom in onze tuin heeft nog geen enkele knop en de takken zien er doods uit. Echter, onder bij de stam zijn een paar nieuwe scheuten die uitlopen en knoppen hebben. Wat is het beste om met deze boom te doen? Helemaal terugsnoeien (en zo ja, hoe precies), met rust laten of iets anders? Wil de boom graag behouden, dus heel veel dank alvast!

  • Hoi Fieke, wacht nog een paar weken af. Doet de boom dan nog niets, kun je met de uitlopers een nieuwe boom opkweken. Zaag de stam onderaan af en laat de scheuten groeien. Kies na een jaar de mooiste en grootste scheut uit. De rest snoei je bij de grond af. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*