Sterven plotseling bloesems en takken van je (sier)kers af? Dan heb je te maken met een bekende ziekte onder prunus, een soort schimmel. Ook ik heb er last van.
Zieke sierkersen
Met name sierkersen hebben er last van, en je ziet het vaak gebeuren tijdens de bloei – eind april, begin mei. De boom is dan kwetsbaarder en een schimmel kan makkelijker naar binnen dringen. Opeens gaan takken dood. Het blad zit nog aan de takken, maar dat verdroogt. Hierdoor zie je ook heel gemakkelijk het verschil tussen ziek en gezond hout: bij het zieke hout is het blad afgestorven. Bij mijn prunus begint het zoals je kunt zien op de foto: met verdroogd blad.
De remedie tegen schimmelziekte bij prunus: snoeien
Wat kun je hiertegen doen? Je moet zoveel mogelijk de dode takken wegsnoeien, tot een flink stuk in het gezonde hout. Je boom zal het wel overleven, maar van de nieuwe takken zal ook een gedeelte weer afsterven. Zelf kan ik het onder controle houden door te snoeien. Gelukkig bloeit mijn dertig jaar oude prunus ieder jaar nog prachtig.
Als je dit jarenlang volhoudt, is het op den duur minder arbeidsintensief dan in het groeiseizoen iedere maand spuiten. Mocht je daarvoor toch een voorkeur hebben: je kunt het natuurlijke middel spuitzwavel* gebruiken. Dit gebruik je op nat blad, dus toe het vroeg in de morgen of laat in de avond om ingebrande bladeren te voorkomen.
Chemische bestrijding van de schimmelziekte
Je kunt deze schimmel ook chemisch bestrijden met een spray, maar wij houden niet zo van chemische middelen. Wat je ook doet, de schimmel zal het uiteindelijk winnen. Vooralsnog werkt het terugsnoeien, al komt de schimmel wel terug.
Trouwens een goed advies van Tuinadvies.be: ontsmet je snoeischaar. Ook hiervoor bestaat een bepaalde spray. Als je je snoeischaar ontsmet, voorkom je verspreiding van de ziekte in andere bomen.
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.
Hallo! Via Google kwam ik op deze site terecht en het beeld wat hierboven geschetst wordt, zie ik terug bij onze prunus. Snoeien wordt dus aangeraden, maar wat als al het blad al bruin is en de takken/stam lijken aangetast? Is er nog hoop?
Hoi Eefje, er is altijd hoop. Onze 30 jaar oude prunus was de laatste twee jaar ook behoorlijk aangetast. Door steeds weer de aangetaste en afgestorven takken weg te snoeien, extra bemesting met organische meststof én regelmatig water geven op de grond, ziet onze prunus er dit jaar stukken beter uit. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda