tuinpad vegen

Regelmatig vegen voorkomt mos- en algvorming

Hoe vaak veeg jij je tuinpaden? Als je dit eens per week of twee weken doet, dan heb je daar heel veel voordeel bij!

In de nazomer begint de alg- en mosvorming op tegels en bestrating. Je tuinpaden zullen er groen uitzien en glibberig worden. Vooral dat laatste is niet erg handig als je dagelijks gebruikmaakt van deze paden. Daarom is ons advies om regelmatig te vegen, zeker eens per week of twee weken. Als je namelijk de bovenste laag van de straat ‘in beweging’ houdt, kunnen algen en mossen zich niet vastzetten.

Vochtig weer = veel vegen

Juist in de winter, bij vochtig weer, moet je dit heel goed bijhouden. Een harde bezem werkt hiervoor het beste. Op mijn werk gebruik ik zelfs een bezem met ijzerharen voor de voegen.

albert jan vegen

Hoeveel algen en mossen zich vormen op je bestrating, is grotendeels afhankelijk van de voegen. Zijn de stenen dicht tegen elkaar gelegd, dan zul je er niet zoveel last van hebben. Ruime voegen en oude stenen hebben veel ruimte voor vocht op de stenen en in de voegen. En dat betekent: veel alg en mos.

Wees voorzichtig met je rug

Straatjes schoonvegen kost je veel kracht in je rug. Wissel dit soort werkzaamheden dus af met klusjes die minder belastend zijn. Ik gebruik daarnaast een kromme bezem, die beter is voor je rug. En denk je slim te zijn om je pad met een bladblazer schoon te blazen: helaas werkt dat niet tegen mossen en algen.

Liever niet te veel vegen? Kokend water helpt ook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*