robertskruid geranium robertianum

Onkruid bestaat niet: robertskruid

In het voorjaar valt de rijke bloei van robertskruid op. Zowel op zonnige plekken als in de schaduw groeit en bloeit deze bodembedekker goed. Het is een algemeen voorkomende, wilde plant die vaak wordt beschouwd als onkruid in de tuin.

robertskruid geranium robertianum2

Kleinbloemige ooievaarsbek

Robertskruid heet ook wel Geranium robertianum. Het is een kleinbloemige ooievaarsbek en familie van onze tuingeraniums. Dit zie je als je naar de vorm van het bloem en het blad kijkt. Over de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum schreven we al eerder een artikel. Maar het is ook zeker de moeite waard om van deze roze, kleinbloemige wilde soort te genieten.

bloemetje robertskruid robertianum

Humus & kalk

Deze geraniumsoort is een- of tweejarig, het kan allebei. De plant komt veel voor in humusrijke en vochtige bossen, bermen, op beschaduwde plekken, braakliggende stenige plaatsen en langs heggen. Deze plant houdt dus van kalk in de bodem.

geranium robertianum robertskruid

Stinkende ooievaarsbek

Kom je de plant tegen en twijfel je het over deze soort gaat? Kneus dan eens het blad, of wrijf erover. Het geeft een onaangename geur, daaraan kun je het herkennen. De plant werd hierdoor vroeger ook wel stinkende ooievaarsbek genoemd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*