rotstuin agave

Rotstuin aanleggen: zo doe je dat

Wil je een beetje afwisseling en verschillende soorten planten in je tuin? Dan is een rotstuin misschien wel iets voor jou. Met een rotstuin boots je een bergachtige omgeving na, inclusief planten die zich daar thuis voelen.

Planten die in een bergachtige omgeving groeien zijn veelal vetplanten die zelf vocht vasthouden. Ze hebben vaak dikke, vlezige bladeren die volzitten met vocht. Als je een blaadje doorbreekt, is de breukrrand vochtig. Omdat ze zelf veel vocht bewaren, kunnen ze goed tegen droogte. Als het een keertje regent, houden ze zelf al veel vocht vast.

Kies voor de rotstuin een plek in je tuin die volop zon krijgt en niet in de schaduw komt.

rotstuin crassula
Crassula

Rotsbodem nabootsen: schrale grond

Omdat de planten die thuishoren in een rotstuin zelf al veel vocht vasthouden, wil je ervoor zorgen dat de grond dat niet doet. Daarom moet je rotsbodem nabootsen. Dat doe je door in een gedeelte van je tuin een schralere grond te mengen met ‘puin’: grind en kalkhoudende stenen bijvoorbeeld. Dit is erg waterdoorlatend. Zorg dat het wat hoger komt te liggen dan de rest van de tuin. Dan blijft er geen water staan en zullen de plantenwortels niet rotten.

Over het puin leg je nog een extra dun laagje grond. Heb je geen kalkhoudende stenen gebruikt, dan kun je nog kalk toevoegen. Daar houden de vetplanten van. De planten zet je op de grond. Gebruik slechts een klein laagje schrale grond. Planten als huislook (sempervivum) groeien nog bijna op stenen.

Welke planten zijn geschikt voor een rotstuin?

Planten die je goed in dit deel van je tuin kunt zetten, zijn:

  • Steenanjer
  • Huislook
  • Agave (niet winterhard)
  • Aloe vera (niet winterhard)
  • Vetplanten en aanverwante planten
  • Crassula arborescens (niet winterhard)
  • Edelweiss
  • Varensoorten die van kalk houden
  • Bodembedekkers
  • Zeepkruid (saponaria)
huislook sempervivum
Huislook (sempervivum)

Niet-winterharde planten

Niet alle planten kun je in de Nederlandse winters in de tuin laten staan. Bijvoorbeeld agave, aloë vera en crassula zijn niet winterhard. Je graaft ze dan in oktober of november uit de grond, om ze vorstvrij te laten overwinteren. Je kunt ervoor kiezen om Crassula arborescens in een pot in de grond te zetten. Dan hoef je de wortels niet zo te beschadigen als je de plant weer uitgraaft.

Agave heeft amper wortels – deze plant kun je gewoon uitsteken en in een emmer zetten. In het voorjaar meng je wat mest in het gat, daar zet je de plant gewoon op, waarna je het aanvult met grond. Dat gaat bij mij al minstens 10 jaar goed. Bij het uitgraven van aloë vera moet je goed opletten datje de jonge uitlopers ook meeneemt. Je kunt de plant vermeerderen door deze uitlopers los te maken van de moederplant.

Waarom zet je niet-winterharde planten in je rotstuin?

Het voordeel van niet-winterharde planten als agave, aloë vera en crassula is de exotische sfeer die deze planten uitstralen. In een mooie zomer worden ze groot en prachtig  van kleur. Een nadeel is dat je een verwarmde winterberging moet hebben.

rotstuin agave huislook
Agave

Verzorging: verjonging

Ook voor de winterharde soorten is het goed als je ze in augustus of september uit de grond haalt, de oude, uitgebloeide kern op de composthoop doet en de jonge plantjes er opnieuw inzet. Uitgebloeide huislook sterft bijvoorbeeld af. De plant maakt voor die tijd alweer stekjes, waardoor de kern uitsterft, maar eromheen veel jongen staan. Als je ze eruithaalt en de jongen opnieuw inplant, kun je makkelijk de gaten opvullen. Zo blijft je rotstuin mooi.

Ik heb verschillende soorten huislook: rood, groen, grof, fijn en de soort met ‘spinnenwebben’. Ik vind het zelf het mooist als deze soorten bij elkaar staan.

Omdat de planten van kalk houden, kan het geen kwaad in de winter wat kalk toe te voegen. Ook een klein beetje mest is niet verkeerd, maar wees hier wel heel zuinig mee. Anders groeien de planten snel uit, waardoor ze uit verhouding groeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*