boerenkool rupsen

Rupsen op de boerenkool

Het is me weleens gebeurd: kwam ik terug van vakantie, en zag ik met één blik op de groentetuin al dat het niet goed was. De boerenkool was half opgevreten door rupsen. Hoewel ik daar wel flink van baalde, betekent dat niet dat je de planten meteen moet weggooien.

De boerenkoolplant groeit nog weer aan, en heeft nog tijd genoeg om nieuwe bladeren te ontwikkelen. De buitenste bladeren, die nu zijn weggevreten, gebruik je meestal toch niet. Juist de jonge spruit is het lekkerst, en die moet nu nog groeien. Maar daar is één voorwaarde voor: ik moet de rupsen zo snel mogelijk een halt toe roepen.

boerenkool rupsen

Koolwitjes

Vaak zie je pas dat je last hebt van rupsen als het blad aangevreten is; dan draai je het blad om en zie je ze zitten. Dit zijn rupsen van het koolwitje – de naam zegt het al: deze rupsen houden van kool. De vlinder zet de eitjes af onder de bladeren van de boerenkool, zodat ze goed verscholen zijn. Als je het goed in de gaten houdt, zul je op een gegeven moment ook kleine zwarte streepjes zien, dat zijn hele kleine, jonge rupsjes.

Rupsen weghalen

Wat ik zelf doe om erger te voorkomen: ik ga elke dag de planten goed bij langs. Ik pak de rupsen van de planten af en gooi ze bij de kippen in het hok. Dat is dezelfde methode als mijn vader vroeger al gebruikte; ik houd niet van bestrijdingsmiddelen. Helemaal niet omdat je van boerenkool het blad zelf immers opeet – daar wil ik geen middelen op. Bovendien vind ik het niet erg om elke dag het blad te controleren. Let er wel op dat je de rupsen niet gewoon weggooit, want dan klimmen ze terug de plant op.

boerenkool rupsen

Rupsen voorkomen

Om rupsen te voorkomen, moet je in feite het koolwitje tegenhouden. Als je heel fijn, insectenwerend net over de waardplanten (de planten waar de vlinder haar eieren op afzet) legt, heeft het koolwitje geen kans om de eitjes onder de bladeren te leggen.

boerenkool rupsen

Op de foto zie je heel duidelijk dat de planten zijn afgevreten; alleen de bladnerven zijn nog over.

4 Comments

  1. ik heb net kleine boerenkool plantjes gepoot en er zitten nu al kleine
    gaatjes in, nu keek ik onder het blad en zag ik een heel klein vek groen
    rupsje zitten, wat is hier aan te doen?

    • Hoi Jacoba, rupsen kun je heel goed gewoon met de hand weghalen. Rupsen zijn nu nog k lein, dus ze richten nog weinig schade aan. Controleer ook de rest van de planten, vooral aan de onderkant van het blad. Veel rupsen zullen er niet meer bijkomen, na half september is het daarvoor meestal te koud. Succes!

  2. Hallo,
    Het is vandaag 21 november en +/- 20 rupsen van de winterharde boerenkool nog afgehaald. Daarnaast ook veel luis. Dus het kan wel!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*