droogte water geven1

Simpel trucje om (vaste) planten water te geven bij droogte

In een ontzettend droge periode is het lastig om je vaste planten water te geven. De grond is zo uitgedroogd, dat het water niet de grond intrekt, maar over de grond wegspoelt. Op die manier komt er maar weinig water bij de wortels terecht. Gelukkig hebben wij een heel gemakkelijk trucje voor je!

Een bloempotje ingraven

Om te zorgen dat het water wél bij de wortels terechtkomt, graaf je een bloempotje (een plastic containerpotje) vlak naast de plant in de grond. Zorg dat de bovenrand van de pot op gelijke hoogte is als de oppervlakte. Giet je vervolgens water in het potje, dan loopt het langzaam de grond in en komt het direct bij de wortels van de plant terecht.

droogte water geven2

Besparing van water en tijd

Een simpele, maar doeltreffende tip! Tegelijkertijd bespaart het je ook nog eens water en tijd, omdat je minder vaak hoeft te geven. Nog een voordeel is dat er minder water verdampt. Daarnaast kun je ook meststoffen (die je oplost in water) via deze potjes geven, die dus ook direct bij de wortels terechtkomen.

Pas uitgeplante planten hebben veel water nodig

Je kunt dit toepassen voor planten die écht veel water nodig hebben. Dat zijn met name planten die pas uitgeplant zijn. Daarnaast gebruik ik deze manier op plekken waar ik moeilijk met de sproeier bij kan. Ook in de kas is dit een handige oplossing (bijvoorbeeld voor druiven).

Kende jij deze truc al?

10 Comments

 1. Hallo Albertjan en Linda,
  Deze truc ken ik op een iets andere manier. Bij mijn druivenplanten heb ik een stuk pvc buis van ongeveer 1 meter rechtop in de grond naast de stam staan. Hier kan ruim 4 liter water in die vervolgens langzaam op de juiste plek in de grond zakt.
  Prima trucje dus!

  • Hoi Menzo, wat een leuke aanvulling! Dank je wel. We kennen de truc ook met een omgekeerde frisdrankfles (onderkant openmaken, uiteraard). Groetjes van ons!

 2. Idd super goed idee

  Weet je ook hoe die plant heet mn moeder is overleden en wist zoveel planten namen en nu heb ik zon stekje in mn tuin want ben ook zon tuinliefhebber

  Gr wendy

  • Hoi Wendy, dit is wolfsmelk, ook wel Euphorbia (robbiae). Het is een prachtige plant! Geniet ervan! Hartelijke groet, Albert Jan en Linda

 3. De Klassieke OLLA,
  Als je een ongeglazuurd terracotta potje zonder drain opening (of je kan deze ook afsluiten) gebruikt dan diffundeert het water heel geleidelijk in de grond… het is een oude irrigatie techniek. Je kan er verschillende voorbeelden van terugvinden op internet en YouTube. Nadeel kan wel zijn dat het potje compleet wordt omgeven door wortel weefsel.

 4. Hoi hoi!
  Bedoelen jullie een plastiek containerpotje zonder gaatjes onderaan? Zo geraakt het water toch niet bij de plant?
  Ofwel snap ik het niet goed. De Olla’s zijn doorlaatbaar en die potjes geven stilaan het water aan de grond, maar bij gesloten plastieken containertjes lukt dat toch niet dacht ik?

  • Klopt, daarom gaat het om de containerpotjes met gaatjes in de onderkant 🙂 Het is te zien op de foto, al moet je daarvoor wel goed kijken.

 5. Bedankt voor de fantastische tip, alleen let op dat er geen kikkers op padden vast komen te zitten in de potjes. Ik zelf heb van kippengaas kleine kikker trapjes gemaakt. Met vriendelijke groet, Anna

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*