sla bovenaf

Handige tip voor het oogsten van sla

Heb je zin om sla te eten, maar is je krop nog niet volgroeid? Dan kun je hem alsnog (deels) oogsten. Dit is ook heel handig voor kleine gezinnen die een hele krop niet in één keer opeten. Een krop sla uit eigen tuin kun je het beste vlak voor het eten oogsten, want je kunt het niet lang bewaren.

Sla oogsten

Sla oogst je ongeveer vanaf half april tot en met oktober.

kropsla rij

De onderste bladeren van de krop zijn meestal niet zo mooi, die kun je laten zitten. De blaadjes daar vlak boven kun je wel weghalen. Als je het hart van de krop met rust laat, kan de plant gewoon doorgroeien. Op die manier kun je telkens een paar blaadjes sla oogsten, zonder dat je meteen de hele krop moet opeten.

Op een gegeven moment moet je de hele krop afsnijden, anders schiet de plant door. Dan gaat hij de lucht in en begint hij te bloeien. Dat zou zonde zijn!

doorgeschoten sla

Snijsla oogsten

Snijsla is ook heel handig. Dat groeit na het afsnijden gewoon weer aan. Je kunt dat dus telkens opnieuw oogsten. Dat zelfde geldt ook voor bindsla, veldsla en rucola.

sla oogsten

Deze soorten sla zijn trouwens ook heel goed te combineren in een salade, zeker als je er nog wat peterselie, radijs en jong bietenloof doorheen mengt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*