hosta

Slakken: zo bestrijd je ze (en voorkom je dat je ze aantrekt)

Sommige planten, zoals hosta, ridderspoor en sla zijn extra gevoelig voor slakken. Slakken vinden die planten echt lekker. Wat doe je daar nou tegen?

Neem ridderspoor. Vorig jaar heb ik vaak ridderspoor gezaaid, maar het leek wel alsof de planten telkens niet bovenkwamen. Wat bleek: de kiemblaadjes kwamen wél op. Maar ’s nachts kwamen de slakken en die vraten ze op.

Droge zomer = minder slakken

Tijdens droge zomers hebben we minder last van slakken. Maar er hoeft maar een paar keer regen te vallen en ze komen weer tevoorschijn. Wordt het weer droger, dan trekken ze zich weer terug in de schaduw en dichte begroeiing.

sla in kas

Slak houdt van vochtige omstandigheden

Heb je een tuin die grenst aan een vochtige omgeving, zoals een sloot of een bos met veel schaduw en dichte begroeiing? Grote kans dat je dan veel slakken in je tuin hebt. Ze houden van zulke omstandigheden en maken dan gemakkelijk de overstap naar jouw tuin. Andersom zul je zien dat je middenin de (nieuw)bouw minder last zult hebben van slakken.

Vooral in het voorjaar wil je liever geen slakken hebben

Heb je in het voorjaar veel slakken tussen je planten, dan komen deze planten niet op gang. Zijn de planten al wat groter, dan zijn ze beter bestand tegen slakken. Het lijkt wel of het blad dan niet zo lekker is of misschien een beetje is afgehard.

sla in kas

Wat te doen tegen slakken?

Er bestaan slakkenkorrels met gif. Dat zouden wij afraden. De slakken eten dit gif op, waarna het gif in de natuur terechtkomt. Je snapt wel dat dit niet goed is.

Korrels die niet slecht zijn voor het milieu

Ook bestaan er korrels op basis van ijzersulfaat (ook wel ferrosulfaat). Dit breekt af in het milieu. De slak sterft dan zonder dat er gif in de natuur terechtkomt. Zulke korrels vind je hier*. Dit is een iets betere optie. Maar wij hebben voorkeur voor de laatste optie: maak de omstandigheden minder leuk.

Natuurlijke oplossingen tegen slakken

Zoals je weet houden slakken van een vochtige en schaduwrijke omgeving. Je zou rondom gevoelige planten een stuk vrij kunnen houden. De zon schijnt dan op de grond, waar slakken niet van houden.

Ook kun je gebroken schelpen strooien. Dit is scherp voor een slak, zodat je er minder last van krijgt. Slakken zouden ook niet van koperen ringen rondom planten houden, maar dat heb ik zelf niet getest.

Belangrijk bij zulke ‘natuurlijke’ oplossingen is dat het nooit álle slakken weghoudt van je planten. Het houdt maar een deel tegen, maar dat kan net genoeg zijn om je planten te laten groeien.

ridderspoor zaaibak tegen slakken

Tip voor ridderspoor

Specifiek bij ridderspoor heb ik ontdekt dat het verstandig is om ze te zaaien in een pot. Laat hem flink groeien en pas als er een stengel is ontstaan kun je hem in de border plaatsen. Dan heeft de plant een voorsprong ten opzichte van jonge (kiem)plantjes. Na de eerste bloei van de ridderspoor knip je de bloeistengel bij de grond af. Dan loopt de plant al snel weer van onderen uit. Dat is hét moment voor slakken om weer toe te slaan. Wees op dat moment extra alert. Haal het blad in de border rondom de plant weg, en zorg dat er geen plantenresten te vinden zijn.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

2 Comments

  1. Hoi jan bij ons wordt alles op gevreten door pissebeden, en mieren de wonderbomeeb die het vorig jaar prima deden idem dat zlfde geldt voor een mandovile plant ,wat kunnen we er tegendoen??gr gre passies,

    • Hoi Gre, goudsbloemen kun je planten tegen mieren. Pissebedden zijn meestal niet het probleem. Als je iets onder de pot kunt doen, zodat deze iets van de grond komt, is het grootste probleem voorbij. Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*