sneeuw bamboe

Sneeuw is zwaar: verwijder het van je planten

Wat ziet het er mooi uit hè, sneeuw op je bomen en struiken. Helaas is te veel sneeuw niet zo goed voor sommige (naald)bomen en struiken in je tuin. We gaan je vertellen waarom je een pak sneeuw het beste zo snel mogelijk van je planten af kunt halen (oké, na het maken van de foto dan).

Zware sneeuw

Sneeuw is zwaar. En dat betekent ook dat de takken van bomen en struiken een stuk zwaarder worden. Ik heb in het bos dat ik voor mijn werk beheer, laatst nog meegemaakt dat heel veel takken van naaldbomen, vooral grove dennen waren afgeknapt als luciferstokjes. Puur door het gewicht van de sneeuw op de naaldbomen, want waaien had het niet gedaan.

sneeuw dwergconifeer
Sneeuw op de dwergconifeer (gesnoeid in bonsaivorm)

Buxus en taxus

Ook bijzondere snoeivormen zijn kwetsbaar en gevoelig voor gewicht. Je kegels en bollen en andere mooie vormen van buxus en taxus kun je maar het beste sneeuwvrij houden. Doe je dat niet, dan zakt de hele vorm in elkaar door het gewicht van de sneeuw. Natuurlijk gebeurt dat niet bij het minste of geringste, maar bij meer dan 10 centimeter óf bij natte sneeuw (= veel zwaarder) moet je zeker aan de slag.

Camelia

Sneeuw op camelia laat ik het liefst zo lang mogelijk liggen – mits de struik niet doorbuigt. De sneeuw beschermt de knoppen tegen bevriezing.

Oorspronkelijke vorm

Haal je de sneeuw direct weg, dan springen de planten nog terug in hun oorspronkelijke vorm. Blijven de planten een week of twee in die vorm, dan neemt je plant die vorm aan en dan is het lastiger om hem weer goed te krijgen. Is er ijzel gekomen na de sneeuw of is het bijvoorbeeld gaan vriezen, dan moet je toch wel binnen een week de sneeuw verwijderen.

sneeuw dwergconifeer

Gevoelige planten

Andere planten die er gevoelig voor zijn: Lonicera, conifeer en bamboe (mijn bamboe lag helemaal in een rondje op de grond, zoals je op de eerste foto kan zien. Toen ik de volgende morgen de sneeuw erafhaalde, sprongen de stengels één voor één weer rechtop). Ook jonge rododendrons zijn kwetsbaar, al zijn die over het algemeen wat sterker dan de vorige planten.

2 Comments

  1. Van mijn conifeer zijn grote takken stuk door de zware sneeuw. Het ziet er niet meer uit. Ik moet de conifeer Door iemand een beetje in vorm laten knippen want hij is ongeveer 2 meter hoog. Ik wil hem niet kwijt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*