Wat is het toch een prachtig gezicht: sneeuwklokjes die lekker optimistisch tevoorschijn komen in de winter. De dagen worden langer, de sneeuwklokjes bloeien: op naar het voorjaar!
Sneeuwklokjes bloeien goed onder bomen en heesters
Maar wat is de meest ideale plek voor sneeuwklokjes? Dat is onder bomen en heesters. Hoewel ze ook groeien in de volle zon, heb ik gemerkt dat sneeuwklokjes die zichzelf vermeerderen, terechtkomen in de schaduw. Ze komen in groten getale boven onder de beukenhaag en de haag van Spaanse aak (Acer campestre). Ze bloeien daar beter dan in de tuin. De oorzaak is waarschijnlijk dat er onder de hagen meer verteerd blad ligt – daar houden sneeuwklokjes van.
Vroeger ging al het blad de tuin uit, met als gevolg een schrale bodem. Je moest flink bijmesten om alles er goed uit te laten zien. Er lag geen humuslaag op de grond en de grond droogde bovendien snel uit. Daar hebben bollen van sneeuwklokjes een hekel aan. Wat je dan ziet is dat de planten minder bloeien, en de pol elk jaar dunner wordt.
Sneeuwklokjes niet maaien
De pollen van sneeuwklokjes worden ook steeds dunner als je het loof van de bollen samen met het gras te vroeg af maait. Het loof van bloembollen moet volledig kunnen afsterven, om voor het volgende jaar genoeg voeding te hebben. Je moet wel tot eind juni moeten wachten met maaien. Ook is het belangrijk dat de rijpe zaden verspreid worden, zodat ze zich niet alleen vermeerderen met bollen, maar ook met zaad.
Mieren helpen mee om het zaad van sneeuwklokjes te verspreiden. Het witte aanhangsel aan ieder zaadje heet een mierenbroodje. Mieren gebruiken dit zoete stukje als voedsel voor hun larven. Ze slepen de zaden mee en breken later het aanhangsel eraf, maar het zaad blijft intact om te kiemen. Bijzonder hè, hoe de natuur in elkaar zit?
Grasveld dat je niet hoeft te maaien
Ook is het beter voor de bollen om de grond zo min mogelijk te spitten. Ideaal is een grasveld dat niet gemaaid hoeft te worden. Daar doen de meeste bloembollen het goed, en daar vermeerderen ze zich graag.
Wat je aan het eind van de winter en aan het begin van het voorjaar veel ziet bij oude boerderijen, is velden vol met sneeuwklokjes. Dat zijn stinzenplanten, en dat hoort echt bij zo’n oude tuin. Wil je dit nabootsen? Dat kan heel makkelijk door elk jaar de dikste pollen te scheuren en de pollen weer uit te planten. Je kunt dat zowel voor als na de bloei doen. Lees ons stappenplan voor het scheuren van sneeuwklokjes.