haaks snoeien

Snoeien: 10 ‘regels’ die je moet onthouden

Door te snoeien kun je bomen en planten in toom houden of in een mooie vorm krijgen. Maar je kunt niet zomaar in het wilde weg snoeien. Houd altijd de volgende richtlijnen in je achterhoofd!

1. Snoei niet meer dan 20%

Als je een boom snoeit, breng je in feite wonden aan die de boom moet genezen. Dit kost energie. Snoei daarom nooit meer dan 20% van het totaal weg. Doe je dat wel, dan kost dit te veel energie.

Op iedere snoei komt een reactie. Snoei je heel rigoureus, dan is dit binnen no time weer teruggegroeid, maar dan wel in nutteloze scheuten. Snoei daarom ieder jaar een klein beetje.

2. Houd de kroon van een boom open

Naast voeding en water is ook licht erg belangrijk voor de groei van bomen. Als je de kroon open houdt, kan (zon)licht naar binnen schijnen. Vooral bij vruchtbomen is dat belangrijk, want dan kan ook het fruit binnenin de boom rijp worden. Dit betekent dat je alle takken die naar binnen toe gericht zijn, moet afsnoeien tot aan de hoofdtak. Doe je dit al als de boom jong is, dan levert je dit later minder werk op (als de boom ouder is). Zoals mijn vader altijd zei: je moet met je pet door een appelboom heen kunnen gooien. Dat zie je ook goed in deze foto van een appelboom.

open appelboom

3. Takken mogen elkaar niet kruisen

Ook takken die elkaar kruisen, kun je maar beter snoeien. Doe je dat niet, dan zal de boom beschadigen als de takken tegen elkaar schuren met flinke wind. Ook als de takken uiteindelijk tegen elkaar aan groeien, kan dit beschadigingen opleveren.

4. Loofbomen snoei je in juni

De beste tijd om loofbomen te snoeien is begin juni. Dan kunnen ze zich voor de herfst nog ‘afgrendelen’: dat er een begin is gemaakt met het dichtgroeien en herstellen van de wond. Als de boom op tijd afgegrendeld is, kunnen er in de herfst en winter minder snel ziektekiemen, parasieten of schimmels naar binnen komen.

Voor walnotenbomen ligt dit net iets anders: die snoei je wanneer het blad en de noten eraf zijn gevallen. Je kúnt ze wel begin juni snoeien, maar dan heb je daarna een kleinere oogst. Zorg wel dat je de boom daarna zo snel mogelijk snoeit, anders heb je kans dat de boom gaat ‘bloeden’. Dat kost veel energie, ontregelt de sapstroom en vergroot de kans op dode takken en kleinere oogst. Hier lees je hoe je een walnotenboom moet snoeien.

5. Snoei waterloten

Bij fruitbomen heb je ook het fenomeen ‘waterloten’: eenjarige scheuten die verticaal aan een horizontale tak groeien. Aan deze scheuten zal geen fruit groeien, maar ze maken een boom wel enorm dicht. Snoei deze waterloten dus ook af. Op de foto hieronder zie je duidelijk de waterloten van de prunus.

snoeien waterloten (prunus)

6. Laat takken horizontaal groeien

Nog een voor fruitbomen: laat takken horizontaal groeien (opzij, niet te veel omhoog – uitgezonderd de hoofdstam natuurlijk). Op die manier komt er meer licht bij, en ontstaat er meer vruchthout. Dat betekent dat het hout meer vruchten zal dragen.

7. Scherp gereedschap

Zorg dat je snoeigereedschap (snoeischaar, snoeizaag) goed scherp is. Op die manier maak je nettere wonden, die makkelijker helen.

8. Dood hout als eerste eruit

Klinkt misschien logisch, maar we wilden het toch zeggen: zorg dat je eerst het dode hout wegzaagt. Dit zijn dode takken of takjes die meestal niet genoeg licht hebben gekregen, en op natuurlijke wijze zijn afgestorven.

snoeien takkraag

9. De takkraag intact laten

Bij het afzagen van een tak moet je de takkraag intact laten. Dit is de verdikking aan de basis van een tak. Een takkraag zorgt ervoor dat de tak vanuit de stam van de boom ondersteuning krijgt. De basis van de tak zit hierdoor stevig verankerd in de stam.

Deze takkraag zorgt er ook voor dat de wond sneller overgroeit. Als je de takkraag wel beschadigt, heb je simpelweg een grotere wond die dicht moet groeien. De natuur geeft jou aanwijzingen voor het snoeien, leuk hè! Soms is de takkraag minder duidelijk zichtbaar, maar elke tak heeft een takkraag.

10. Haaks snoeien

Je wilt een zo klein mogelijke wond creëren. Daarom is het belangrijk om haaks op de tak te zagen, en niet schuin. Als je haaks afzaagt, krijg je een zo klein mogelijke wond (bij schuin zagen ontstaat er een langwerpige wond).

takkraag dichtgroeienHier is netjes voor de takkraag gesnoeid, waardoor de wond makkelijker dicht kan groeien. Dat kost zo’n twee jaar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*