bomen balans kroon wortels

Snoeien: balans tussen wortels en kroon

Als je de wortels van een boom of heester doorsteekt, bijvoorbeeld omdat je hem gaat verplanten, moet je ook wat snoeien. Ga maar na: als je een boom gaat verplanten, steek je de wortels door. Als je wil dat de boom na het verplanten beter aankomt, is het ook verstandig om een paar takken van de kroon te snoeien.

Waarom is dat?

Als je de wortels onderaan hebt doorgestoken, heb je een grote kroon, maar kleine kluit. Dan is de boom niet in balans: niet qua vochthuishouding en niet qua gewicht. Als het hard gaat waaien, waait de boom dus gemakkelijker om.

Kroon boven én onder de grond

Beeld je maar eens in hoe een boom er in zijn geheel uitziet, boven en onder de grond. Dan zie je een stam met boven de grond een kroon, maar onder de grond ook: het wortelstelsel. Je wil dus zorgen dat deze twee in balans zijn.

Deze balans geldt ook voor heesters. Neem bijvoorbeeld een sering. Als je die verplaatst, kun je hem het beste ook gelijk snoeien. Dan heb je de grootste kans dat de heester aanslaat en niet doodgaat.

heester verplanten

Welke takken moet je dan snoeien?

Als je iets van de kroon moet snoeien omdat je de boom verplant hebt, kun je het beste takken snoeien die tegen elkaar aan schuren of die te dicht op elkaar groeien.

Wortels snoeien

Een boom kan ook uit balans zijn als de kroon te veel groeit. Heb je bijvoorbeeld een fruitboom die al jaren staat, maar geen vruchten zet? Dit kan het geval zijn: de boom heeft te veel voeding gekregen en groeit weelderig in blad en langgerekte scheuten en takken, maar niet in vruchten. Dan is het verstandig om her en der een paar wortels door te steken. Je zet als het ware een rem op de groei. Daardoor heb je meer kans dat het jaar erna meer bloemknoppen gaan vormen, en er meer vruchten groeien.

Ditzelfde principe geldt ook voor bloeiende sierstruiken die niet zoveel meer bloeien. Dan snoei je niet aan de bovenkant, want door op die manier te snoeien, komt er nog meer groei.

Wortels doorsteken

Het ‘snoeien’ van de wortels is overigens niets meer dan gewoon met een steekschop op twee plekken in de grond steken. Je voelt het vanzelf als je een wortel doorsteekt. Verder hoef je niets te doen. Dit doe je in de winter, bij vorstvrij weer.

Was jij je ervan bewust dat het zo belangrijk is om de kruin en de wortels in balans te houden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*