Wat kun je nog snoeien in december? In dit artikel vertellen we je waarmee je aan de slag kunt!
Druiven
We schreven al eens over het snoeien van je druiven. Als je volgend jaar lekkere zoete druiven wil, is het belangrijk om te snoeien in het najaar of de winter. Hiervoor houden wij de richtlijn aan: vanaf november, maar niet later dan de kerstdagen. Daarna komt langzaam de sapstroom op gang, en zal de druif gaan bloeden.
Bomen
Ook bomen kunnen gaan bloeden. Denk aan berken, walnoten en esdoorns. Houd ook bij deze bomen dus rekening met de sapstromen.
Ziektes voorkomen
Bij pioenrozen snoei ik al het oude blad en de oude stengels weg. Hiermee voorkom ik ziektes en de verspreiding ervan. Ook let ik op bij kerstrozen: aangetaste bladeren knip ik zo snel mogelijk weg. Het ene jaar heb je hier meer last van dan het andere jaar. Maar het zou zonde zijn als de sierwaarde van de mooie bloemen verminderd wordt door lelijk, bruin blad.
Fruitbomen en bessenstruiken
Doorgaans kun je de hele winter, tot en met maart, fruitbomen en bessenstruiken snoeien. Doe dit alleen niet tijdens een vorstperiode. Prunussen, zoals (sier)kersen en pruimenbomen zijn een uitzondering, die snoei je na de oogst in juli.
Kerstversiering
Ik knip met liefde takken af voor kerstversiering. Hulst met stekels en bessen blijft bij mij favoriet. Ook de struikklimop en mahonia gebruik ik graag in kerststukken, net als dwergconifeer. Dit is ook een vorm van snoeien: voor elk takje dat je snoeit, komen er meer terug. Bij dwergconifeer moet je zorgen dat je niet te diep insnoeit, en dat de vorm blijft behouden.
Heel veel uit je tuin kun je gebruiken voor kerststukken. Lees voor inspiratie ons artikel daarover, of doe mee aan onze workshop Kerststukken maken!