eenjarige zomerbloeiers petunia verbena snoeien2

Snoeien in juli: bomen, vaste planten, heesters

Ook in juli kun je genoeg snoeien in je tuin. Allereerst moet je wel weten dat het niet verstandig is om te snoeien bij heet weer en in de volle zon. Liever kies je een bewolkt moment met een niet te warme temperatuur.

Dode bloemen wegknippen

Bij vaste planten en eenjarige zomerbloeiers knip je de uitgebloeide bloemen weg. Ook rozen hebben de eerste bloei gehad en kun je snoeien. Je snoeit dan de uitgebloeide rozen eruit. Bij doorbloeiende rozen kan dit de hele zomer.

Ook dahlia’s en kuipplanten houden ervan als je dode bloemen weghaalt. En is je lavendel uitgebloeid? Kort de plant dan met een derde in (snoei niet alleen de bloemsteeltjes).

lavendel munstead snoeien

Langs het tuinpad

Groeien er struiken en heesters langs je tuinpad? Snoei nu de overhangende takken iets verder terug dan je denkt dat het nodig is. Zo kunnen de struiken nog weer wat aangroeien, en dat ziet er natuurlijker uit.

Blauwe regen

Alle lange scheuten van de blauwe regen snoei je driekwart af gedurende de zomer. Dat is ook wel nodig, want het is een flinke groeier die je wel in toom moet houden.

blauwe regen snoeien

Bomen snoeien in de zomer

Bomen kun je prima snoeien in de zomer, zelfs beter dan in de winter. In de zomer droogt de snoeiwond sneller op en begint het afgrendelingsproces gelijk op gang te komen, omdat je midden in het groeiseizoen zit. Dat betekent dat voor de winter de boom grotendeels is hersteld. Terwijl na snoeien in de winter door de vochtige omstandigheden schimmels op de loer liggen.
De prunussen waaronder kersen- en pruimenbomen kun je na de oogst snoeien als dat nodig is. Maar ook berk en esdoorn, beuk en goudiep zijn in juli goed te snoeien zonder dat de snoeiwonden gaan bloeden. Ook hagen van taxus en conifeer kun je prima in deze maand snoeien.

Na de (eerste) bloei terugknippen

Ridderspoor kun je na de eerste bloei vlak boven de grond afknippen. Dan volgt er een tweede bloei. Als je geen last hebt van slakken, dan groeit deze plant na de snoei razendsnel terug. Ook nepeta (kattenkruid), vrouwenmantel en andere vaste planten kun je na de bloei terugknippen, dan krijg je weer mooi frisgroen blad. En als je geluk hebt: nog een beetje nabloei.

ridderspoor lichtpaars

Wat snoei jij in juli?

2 Comments

  1. Ik snoei mijn vijgenboom vaak in de zomer. Dat moet wel want hij is veel te groot voor mijn petieterige tuin en als ik hem laat doen, geraak ik gewoon letterlijk niet in mijn tuin. Ik vrees alleen dat door mijn maniakaal snoeien hij nog maniakaal harder gaat groeien. Hij staat daar eigenlijk helemaal niet op zijn plaats, maar ik huur en hij stond er al.

  2. @ MIe overleg met de verhuurder of die boom weggezaagd kan worden. Zij zullen vast wel begrijpen dat uw tuin te klein is voor zo’n boom . Leg vantevoren uit dat snoeien niet werkt . succes

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*