heg snoeien oktober

Snoeien in oktober: dit kun je doen!

In oktober is er niet zoveel meer om te snoeien. Toch zijn er een paar dingen die je kunt aanpakken!

Let op: in de herfst liggen schimmels op de loer. Het vochtige, mistige weer in combinatie met te weinig zon om alles op te drogen, werkt schimmel in de hand.

Hagen

Ben je er in september niet aan toegekomen om je hagen voor de laatste keer te snoeien? Doe dat dan in oktober. Let wel: dit is je laatste kans! Dit geldt ook voor andere snoeivormen, zoals buxus of buxusvervangers.

roos oktober

Rozen

Uitgebloeide, lange rozen kun je voor de helft inkorten. Dan vangen ze minder wind, waardoor ze minder snel beschadigd raken in de grond. Laat wel wat rozenbottels zitten voor de vogels!

Sommige rozen kunnen nog heel lang doorbloeien, dan laat ik ze gewoon bloeien. In dat geval kun je het dode hout eruit halen en met het snoeien wachten tot maart.

Op de foto zie je een prachtige klimroos (wat een mooie foto hè?), maar het geldt ook voor ‘gewone’ rozen.

Druiven

Druiven snoei je zodra je de vruchten hebt geoogst. Dat kan eind oktober wel het geval zijn – afhankelijk van of je druiven kweekt in je kas of volle grond. Lees hoe je druiven snoeit.

Druif snoeien in het najaar of de winter.

Vaste planten

Vaste planten kun je beter niet snoeien. Als je ze laat staan, zorgen ze voor een mooi wintersilhouet. Een uitzondering is wanneer je vaste planten gaat verplanten – dan is het juist wel verstandig om ze in te korten.

Kuipplanten

Als je kuipplanten naar binnen haalt om ze te laten overwinteren, is het een goed idee om ze terug te snoeien. Laat ze na het snoeien even drogen in de najaarszon voordat ze definitief naar binnen gaan. Dit doe je bijvoorbeeld bij citroengeraniums en fuchsia’s.

Wat snoei jij in oktober?

One Comment

  1. Ik heb nu een bloeiende hibiscus in huis gehaald omdat ik zag dat hij niet wintervast is. Ik heb hem echter niet laten drogen zoals jullie voorstelden in jullie bericht. Zelfs heb ik hem even met water bespoten om zijn bladeren wat schoner te maken. Wat is hier de consequentie van?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*