albert jan snoeit pluimhortensia in maart

Snoeien in maart: zet hier je snoeischaar maar in!

Wat kun je allemaal snoeien in maart? Je leest het in dit artikel.

Hortensia’s

Hortensia’s snoei je van begin maart tot uiterlijk eind april. Een beetje nachtvorst is niet erg, maar de ergste vorst moet wel voorbij zijn. Het snoeien van hortensia’s is niet moeilijk, we schreven al eens een uitgebreid stappenplan.

hortensia snoeien voor en na

Pluimhortensia snoeien

Een pluimhortensia snoei je heel anders. Je snoeit de scheuten weg tot boven de tweede of derde knop. Dat betekent dat de oude bloemen en een deel van de stengel eraf gaat. Bij andere hortensia’s zie je al blad aan de scheuten, maar dat is bij dit type hortensia (Hydrangea paniculata) nog niet zo.

albert jan snoeit pluimhortensia in maart

Rozen snoeien in maart

Begin maart snoei je je rozen. Je kort ze behoorlijk in. Als je net begint met tuinieren, kan dat flink schrikken zijn. Maar wees gerust, het komt goed! We schreven de 5 stappen die je kunt zetten om rozen te snoeien al eens uit.

Snoeien in maart: roos

Klimrozen

In maart is het tijd om je klimroos precies te snoeien – dat pak je anders aan dan ‘gewone’ rozen. Als je dat goed doet, gaat er minder energie van de plant naar het groeien van nieuwe scheuten, maar komen er juist meer bloemen. Lees hoe je klimrozen kunt snoeien in dit artikel.

Lavendel snoeien in maart

Lavendel snoei je op twee momenten: na de bloei en na de winter. Je moet behoorlijk rigoureus snoeien, om te voorkomen dat de plant ‘op pootjes’ gaat staan. Dan wordt de onderkant van de plant kaal, en dat ziet er niet zo mooi uit. Tegelijkertijd moet je ook goed uitkijken dat je niet in het kale houdt snoeit. Lees hoe je dat doet in dit artikel.

lavendel munstead snoeien

Vlinderstruik

Hoe meer bloemen in je vlinderstruik, hoe beter toch? Daarvoor moet je wel snoeien. Hoe je snoeit, is afhankelijk van de vlinderstruik die je hebt – en de vorm die je wil krijgen. Je kunt ervoor kiezen om lange scheuten tot zo’n 30 centimeter boven de grond af te knippen (of zagen). Ook kun je alle takken terugsnoeien. Lees hier meer over het snoeien van vlinderstruiken.

vlinderstruik snoeien

Viburnum bodnantense

Viburnum bodnantense snoei je zodra hij uitgebloeid is. Net zoals bij hortensia’s haal je de dikste stammen eruit, om de plant te verjongen. Dat houdt in dat je er zo’n twee of drie per struik uithaalt, er moet natuurlijk wel genoeg overblijven. Je kunt er ook voor kiezen om elk jaar één oude tak weg te halen. De overgebleven takken snoei je iets terug. Ook moet je even naar de vorm van de struik kijken. Steekt er een tak opvallend bovenuit, snoei die dan ook even terug. Niet alle takken hoeven op dezelfde hoogte uit te komen, maar wel ongeveer.

Viburnum bodnantense bloei

Helleborus

Helleborus krijgt na de bloei lelijk blad. Het is heel verstandig om dit blad weg te halen, zodat je bladziektes en verspreiding ervan voorkomt. En als je het lelijke blad wegsnoeit, komt de plant ook beter tot z’n recht.

Dit moet je niet snoeien in maart

In maart moet je geen heesters snoeien die nog moeten gaan bloeien. Dan snoei je alle bloei eruit. Ook wil je geen planten en bomen snoeien die gaan bloeden. Denk hierbij aan druiven, kiwibessen en walnotenbomen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*