pergolaplanten snoeien

Snoeien in november: dit kun je doen

Wat kun je snoeien in november? In dit artikel vertellen we wat je in deze maand kunt snoeien.

Lees ook ons artikel met 10 algemene regels als je gaat snoeien.

Appel- en perenbomen

Is het blad van de bomen en vriest het niet? Dan kun je je appel- en perenbomen snoeien. Dat kan vanaf november tot en met maart. Snoei de naar binnen gerichte takken, en dun ook uit. Het licht moet in je boom kunnen. Lees hoe je een appelboom snoeit in 3 stappen in een eerder artikel.

snoeien oktober perenboom

Fruitstruiken

Ook fruitstruiken als aalbessen en frambozen kun je nu prima snoeien. De scheuten die vruchten hebben gedragen, knip je net boven de grond af. Let ook op de vorm van de struik. Een tak die behoorlijk uitsteekt, knip je op de juiste lengte af.

Bladhoudende struiken

In je siertuin kun je bladhoudende struiken zoals laurier, osmanthus en hulst een beetje in vorm snoeien. Denk alvast aan kerst! Het groen dat je nu snoeit, kun je straks gebruiken (mits je het goed bewaart). Wil je echt radicaal snoeien? Wacht daarmee tot na de winter, om invriezen te voorkomen. Als je nu snoeit en het gaat vriezen, dan kan je struik beschadigd raken.

Pergola

Zelf snoei ik campsis radicans, blauwe regen en de kamperfoelie die op onze pergola groeien. Door te snoeien vangt de pergola niet te veel wind in het najaar, en heeft de constructie minder te lijden.

Wat snoei jij in november?

Meer lezen over snoeien:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*