Natuurlijk weet je dat je in de zomer moet sproeien, zeker met droog weer. Maar sproei je ook in de herfst?
Droogte na de zomer
Zeker nu, herfst 2018, is het opnieuw erg droog. Bij ons heeft het vanaf de zomer misschien maximaal 100 milliliter geregend. De bovenste laag van de grond kan er na een regenbui nat uitzien, maar daaronder is het allemaal stuifzand. Je kunt zien dat het gras alweer dor wordt, en ook bladhoudende planten lijden eronder. Onze beukenhaag en rododendrons zien er treurig uit.
Daarom is het zaak om voor de winter de tuin nog flink te sproeien. Zeker als je ook nog grote bomen in je tuin hebt staan, die dagelijks heel veel liters water opnemen.
Meststoffen laten inregenen
Daarnaast is het belangrijk dat de herfstmeststoffen die je op je gazon gestrooid hebt, ingeregend worden. Dan kan de voeding goed in de grond trekken. Regent het niet, dan kun je het zelf doen door de sproeier op je gazon te zetten.
Het sproeien doe je eigenlijk niet anders dan in de zomer. Laat je sproeier zeker een paar uur achter elkaar op dezelfde plek staan. Een voordeel van zo laat in het jaar sproeien, is dat de zon een stuk minder fel is. Het kan dus minder kwaad om op het midden van de dag te sproeien.
Wanneer stop je met sproeien in de herfst?
Als het een periode van een paar weken achter elkaar geregend heeft, hoef je zelf niet meer te sproeien. Het gaat dan om minimaal 30 tot 40 millimeter.
En natuurlijk is het belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden. Lichte nachtvorst, een graadje onder nul aan de grond, dat is niet zo’n probleem. Dan zal je waterleiding nog niet bevriezen. Maar voel je ’s ochtends dat het echt koud wordt, en moet je ’s ochtends bijvoorbeeld je autoruiten flink krabben, dan wordt het menens. Tijd om je waterleiding af te sluiten. Gelukkig staat de groei van de planten ook stil tijdens een vorstperiode. Dan heeft je tuin minder water nodig. En vervolgens: hopen dat het uit zichzelf gaat regenen.