sproeien in het voorjaar gras

Moet je sproeien in het voorjaar?

Sproeien in het voorjaar: is dat nodig? In dit artikel vind je het antwoord.

Je maakt niet vaak mee dat het in het voorjaar heel droog is. Maar is dat wel het geval, en was het ook een echt droge winter? Dan kan sproeien verstandig zijn.

Voorbeeld: gazon verticuteren

Om een voorbeeld te geven: stel je hebt net je gazon geverticuteerd. Daarna geef je groenkalk en organische mestkorrels (‘gewone’ kalk strooi je in december, kunstmestkorrels in het voorjaar na het verticuteren). Merk je dat de grond daarna erg droog is? En is er sprake van veel schrale oostenwind? Dan is het verstandig om de kalk en mest in te regenen met een sproeier.

Hoe zie je of je moet sproeien?

Let goed op de ondergrond. Is die nat? Dan hoef je zeker niet te sproeien. Dit kun je bijvoorbeeld ook goed zien aan een hoge waterstand in rivieren en sloten, of als er veel plassen water in weilanden blijven staan. Dan weet je dat de grond verzadigd is, en je niet hoeft te sproeien.

Hoe dichter het tegen de zomer aankomt, hoe groter de kans is dat je moet sproeien. Mei is immers ook nog voorjaar, en dan zou het bij een hittegolf wel verstandig zijn om te sproeien.

Ben je benieuwd hoe het zit met sproeien in andere seizoenen? We schreven al eens een algemeen artikel over sproeien en over sproeien in de herfst.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*