hanging basket

Stap voor stap een hanging basket maken

Ik vind hanging baskets heel leuk; ze zien er natuurlijk uit omdat je alleen maar mos en geen pot ziet. We leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet!

Stap 1: mos in draadmand

Voor een hanging basket gebruik je een draadmand die je op kunt hangen. Eerst doe je mos in de draadmand – hiervoor kun je mos gebruiken dat bij het verticuteren uit je gazon is gekomen. Dit mos zorgt ervoor dat de zon niet te veel warmte schijnt op de wortels van de planten die je in de hanging basket doet.

Wil je de hanging basket extra mooi maken, dan kun je aan de buitenkant van de draadmand een paar wilgentenen of een oude afgesnoeide druiventak vastmaken. Zorg voor een onopvallende kleur draad!

Stap 2: vuilniszak of zeil

Vervolgens doe je een stuk zeil of een vuilniszak in de hanging basket, om hem waterdicht te maken. Toch wil je hem niet helemaal waterdicht, omdat een teveel aan water weg moet kunnen lopen. Maak hiervoor een paar centimeter boven de bodem (dus niet helemaal onderin) een stuk of drie gaatjes. Op die manier kan overtollig water weglopen, maar kan er ook altijd nog iets blijven staan – om uitdroging te voorkomen.

Let er trouwens op dat er geen stukje zeil boven de hanging basket uitsteekt en dat het overal goed weggewerkt is door het mos!

hanging basket

Stap 3: potgrond

Vul je hanging basket met potgrond, maar zorg ervoor dat je hem niet helemaal vult tot de rand. Doe je dat wel, dan zul je zien dat het water eraf stroomt, als je je planten water wilt geven. Houd dus rekening met een gietrand.

Stap 4: planten erin

Van geraniums tot fuchsia’s: zomerbloeiers doen het altijd goed in een hanging basket. Het mooiste zijn natuurlijk hangplanten, zodat ze mooi over de rand groeien. Ook kun je kruiden of groenten gebruiken. Op de foto zie je petunia.

Onze tip is om je planten meteen even te bemesten. Je zou hier bemestingskegels voor kunnen gebruiken, dan hoef je er de hele zomer niets meer aan te doen.

Water geven

Hang je je mand in de wind, geef je planten dan regelmatig water. Bij droog en warm weer elke dag. Je kunt gieten tot het water er aan de onderkant weer uitkomt. Je hoeft niet overdreven veel water te geven, maar houd er wel rekening mee dat een hanging basket snel uitdroogt.

hanging basket

Nog iets: hang je de basket heel dicht tegen de muur, dan kan deze door wind tegen de muur aan schuren. Je hanging basket én je planten kunnen daardoor kapot gaan. Zet de hanging basket met een draadje vast aan de muur, zodat de mand niet rond kan draaien.

Je zult zien dat vogels er mos uit zullen halen om er een nest van te bouwen. Soms bouwen volgens zelfs een nest tussen de planten!

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*