pergola voor de snoeibeurt storm

5 dingen om te doen in je tuin als er een storm of harde wind aankomt

Is er veel wind voorspeld? Dan is het slim om door je tuin te lopen en voorbereidingen te treffen. In dit artikel leg ik uit wat ik altijd controleer als ik weet dat het hard gaat waaien – of als er storm voorspeld is.

1. Pergola snoeien

Oké, een pergola snoei je niet even snel, daarom streef ik ernaar om dit op tijd voor elkaar te hebben. Maar soms schiet het erbij in, en dan is het verstandig om hem toch te snoeien voordat het hard gaat waaien. Een pergola vangt namelijk veel wind – en nog meer als je niet alle klimplanten hebt gesnoeid. Op de foto bovenaan dit artikel zie je onze pergola vóór de snoeibeurt in de herfst.

2. Bomen snoeien

Hetzelfde geldt natuurlijk voor bomen: dat is ook niet een klusje dat je snel tussendoor doet. Maar wel belangrijk om bij te houden voor het waait. Heb je geen tijd gehad om te snoeien, maar komt er wel wind aan? Snoei dan zeker grote, dode overhangende takken. Dit doe je niet zomaar tussendoor, dus des te belangrijker om dit regelmatig te doen.

boom verplanten boomband

3. Boompalen controleren

Als boompalen rot zijn, hebben ze geen functie meer. En die functie is juist zo belangrijk! Dus controleer of de palen nog goed zijn, en vervang ze eventueel door nieuwe palen. Vergeet ook niet de kwaliteit van de boomband te controleren.

4. Rozen snoeien

Lange stamrozen lopen gevaar als het hard waait! Snoei ze terug tot zo’n 50 centimeter. De wind kan ze helemaal kapotschuren. Dan scheurt hij los vanaf de ent, en dat levert veel gevaar op schimmel en rot op. In het voorjaar snoei je de roos helemaal terug, dus het kan geen kwaad om het even iets in te korten.

kas najaar

5. Kas controleren

Bij wind en storm is het verstandig om de ramen en de deur van je kas te sluiten. Zo kan er geen wind in je kas komen. Berg ook rondslingerende (container)potjes op in je kas of schuur. Anders zul je ze straks overal vandaan moeten halen. Vergeet ook de kuipplanten niet! (voor zover ze nog buiten staan).

Heb je een aanvulling voor deze lijst? Zet het dan in de reacties!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*