Liggen er heel veel takken onder de boom na een (herfst)storm? Ik zie dit over het algemeen als een natuurlijke vorm van snoeien. Kijk maar eens goed: deze takken zijn allemaal dood.
De zwakste schakels
Tijdens de eerste herfststorm breken de ‘zwakste schakels’ van een boom als eerst af. Vaak zijn dit takken van binnenin de kroon, waar niet meer voldoende licht bij kan komen. Daar kun je vaak zelf niet bij komen voor het snoeien. Normaal gesproken doet de gemeente dat, maar dat gebeurt niet elk jaar.
Voor het huis hebben wij een Amerikaanse eik staan. Deze bomen staan bekend om hun dode hout. Maar deze boom is zeker 20 meter hoog – snoeien is dus geen optie. Door de eerste storm van dit seizoen (begin september), lag het hele gazon bezaaid met dunne takken. Mooi opgeruimd!
Wat als gezonde takken afknappen?
Deze storm viel de windkracht mee. Tijdens een heftigere storm kunnen ook gezonde takken afknappen. Dat is een wat minder goed verhaal. Kijk na afloop eens naar deze takken (met blad). Op de plek waar ze afgebroken zijn, de takaanzet, zijn ze vaak een beetje bros. Dat is een teken dat de takken bezig waren met wegkwijnen. Op die manier kun je zien of de tak gezond was of niet. Knappen deze semi-gezonde takken af, dan is het nog geen probleem, dat is natuurlijke selectie.
Hangt de tak (of misschien wel de top van de boom) nog half vast aan de boom, dan moet hem wel weghalen. Anders kan het gevaarlijke situaties opleveren. De boom zelf zal wel herstellen – al zal daar een paar jaar overheen gaan.
Omwaaiende bomen
Vaak zijn de bomen die omwaaien met zo’n storm zwakke bomen: ze zijn bijvoorbeeld hol van binnen (dat zie je vaak bij eiken), of ze zijn ziek. Een andere mogelijkheid is dat de bomen in veengrond staan. Bij ons in het oosten zie je dat slechts af en toe, aan de kust vaker. Veengrond is heel zacht, waardoor de boom met wortel en al omwaait.
Is er een stevige storm op komst, terwijl het blad nog aan de bomen zit? Dat kan gevaarlijk zijn, omdat een boom op die manier veel meer wind vangt. Hij zal dan ook eerder omwaaien dan in de winter.
Als bij storm een tak afbreekt, dan is de boom dus niet gezond. Gemeenten spreken vaak bij storm over overmacht, maar ik lees op uw site, dat afbrekende takken bij storm niet gezond zijn, dus is de gemeente bij schade aansprakelijk, want die had dit moeten zien, en maatregelen moeten nemen, of redeneer ik nu te simpel??
Hoi Jacob, zo simpel ligt het niet altjid helaas. Gaat het om een lichte najaarsstorm, en breken wat kleinere takken uit, dan is dit het dode hout. Bij dood hout is de eigenaar aansprakelijk. Zijn het echt flinke dode takken, dan heeft de eigenaar de zorgplicht verzaakt. Praat je over een zware storm, en breken dikke takken uit, dan is dat overmacht. Vergeet ook niet dat je soms pas achteraf kunt zien of een boom niet gezond is. Op de eerste foto waren de boomstammen hol, maar dat zie je niet altijd aan de buitenkant.
Groetjes, Albert Jan en Linda