Linda werken tamme kastanje

Het snoeien van een tamme kastanje: een natuurlijke parasol

Normaal gesproken hoef je een tamme kastanje (castanea sativa) niet te snoeien. Je kunt ze ook beter niet in een tuin zetten, want daar worden ze veel te groot voor. Maar wij hebben wél een tamme kastanje in de tuin staan, en die snoei ik dus heel veel.

Natuurlijke parasol

Ik heb een bank onder de tamme kastanje gezet omdat we in de schaduw wilden zitten in de tuin. Toen de kastanje te groot werd, heb ik hem op de gewenste hoogte bij de stam afgezaagd. Vervolgens groeiden er zijtakken aan, en nu hebben we een natuurlijke parasol (een ‘dakkastanje’) boven onze tuinbank.

tamme kastanje snoeien top

Consequent snoeien

In de zomer moet ik deze tamme kastanje wel veel snoeien. Alle takken die naar boven groeien, knip ik af – daar ben ik heel consequent in. Ook zijtakken willen op een gegeven moment naar boven, dus die snoei ik ook. Takken groeien nou eenmaal naar boven, hoe je het wendt of keert. Hier zit dus aardig wat werk in.

Soms laat ik weleens wat takken een beetje groeien, zodat onze tamme kastanje ook af en toe nog bloeit. Dan heb je er een paar vruchten (kastanjes) aan zitten, en dat vind ik altijd wel mooi om te zien. Als je een tamme kastanje zoveel snoeit als ik doe, krijg je er geen kastanjes in. En dat is jammer, want de bloei is prachtig (met mooie pluimen) en de kastanjes vind ik mooi. Gelukkig kan ik ook genieten van het langwerpige, lancetvormige blad.

tamme kastanje blad

Natuurlijk en uniek

Sommige mensen zullen dit verminken noemen van de groeiwijze, maar zo zie ik het niet. De boom stond er nou eenmaal, en hij werd te groot Ik had hem ook af kunnen zagen. Nu blijft hij leven, wordt de stam prachtig om te zien en kunnen we de hele zomer in de schaduw zitten. Omdat de boom geen steun nodig heeft om in deze vorm te groeien (zoals een dakplataan, om maar iets te noemen), ziet het er heel natuurlijk uit. Je ziet trouwens overal al zoveel dakplatanen staan, dat ik altijd zal blijven zoeken naar iets unieks.

Trouwens: de vruchten van de tamme kastanje kun je poffen en eten. Ze smaken heel lekker, een beetje zoetig.

tamme kastanje

Verwar een tamme kastanje niet met een ‘normale’ paardenkastanje. Die laatste boom bloeit in het voorjaar met rode en witte bloemen rechtop het blad. Dat is een heel andere soort boom, alleen de naam komt overeen.

5 Comments

  1. Dank jullie wel voor de super tip. In mijn weiland wil ik enkele kastanjebomen planten (opdat mijn paarden ervan kunnen eten) maar zie het niet zo zitten om bedolven te worden onder kastanjes. Bovendien wil ik ze ook enigszins in toom houden. Om ze zo te snoeien vind ik een super oplossing

  2. Hoi Bedankt voor de tip. Ik heb ook een tamme kastanje in de tuin, maar wil juist voor hoge opbrengst gaan. En de boom mag best hoog worden, zolang hij maar niet de hele tuin inneemt. Ik ga proberen om hem in de winter uit te dunnen. Zaag ik er gewoon wat takken tussenuit. Misschien gaat het lukken, we zullen zien!

  3. Hoe snoei je deze boom?
    Die van mij is enorm groot, waar mag je hem afdoen, is dir met een zaag of kettingzaag?
    Best nu of in de zomer?

    • Hoi Naomi, tamme kastanjes kun je begin juni snoeien en in de winter tot januari. Zorg dat je de vorm van de boom in de gaten houdt en niet meer dan 20% snoeit. Kleine takjes snoei je met een snoeischaar of takkenzaag. Heel dikke takken snoei je inderdaad met de kettingzaag. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*