taxus pilaar volière

Taxus kun je snoeien zoals je wilt (+ tips)

Een taxus kun je snoeien zoals je wilt. Hij loopt vanzelf weer uit op het kale hout. Daardoor is hij heel geschikt voor vormen in je tuin of hagen.

Een taxus is alleen aan de buitenkant groen. Snoei je hem, dan is het dus eerst een kale struik. Het duurt ongeveer twee jaar voordat hij weer helemaal groen is. Zodra je een taxustak afknipt, gaan de slapende knoppen weer open (die noem je ook wel adventiefknoppen).

Om een voorbeeld te geven: op mijn werk werd een taxushaag veel te hoog. Daar heb ik toen een meter afgehaald, en de heg is uiteindelijk weer prachtig mooi en dicht geworden. Een conifeer zou doodgaan als je dat doet.

taxus met klimopboog
Thuis heb ik taxus in verschillende vormen. Bovenaan zag je een taxuspilaar naast de volière, bij de ingang van de groentetuin. Hier zie je een grote bol, met daar achter een klimopboog.

Tips bij het snoeien van een taxus

De beste tijd om taxus te snoeien is aan het eind van de winter. Let erop dat je je taxus kleiner snoeit dan dat je hem uiteindelijk wilt hebben. Omdat hij uitloopt, wordt hij na het snoeien altijd groter dan hij is.

Scherpe zaag

Gebruik bij het snoeien altijd een scherpe zaag. Afhankelijk van de dikte kun je kiezen voor een kettingzaag, maar ook een grote snoeischaar of takkenschaar is prima. Als hij maar scherp is, want dan veroorzaak je gladde wonden. Rafelende wonden zijn slecht voor de taxus, en dan zal hij dus ook niet mooi uitlopen.

Na de snoei kun je de taxus bemesten met een minerale meststof, en op zandgrond moet je dan ook flink wat compost toedienen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*