taxus bol

Taxus: sterk en giftig

Taxusbomen kunnen heel oud worden, wel honderden jaren. Tegelijkertijd zijn het groen en de pitjes van de bessen erg giftig: een paard kan doodgaan als hij aan het groen van taxus knabbelt (oké, een paard is een gevoelig dier, maar dan nog).

Medicijnen van taxus

Dat gif heeft dan ook weer een positieve kant: er wordt een kankermedicijn gemaakt van taxol. In het snoeisel en in de wortel zit een stofje dat gebruikt wordt voor de medicatie. Vandaar dat je soms velden ziet waar heel dicht op elkaar kleine haagjes van taxus staan. Deze velden zijn trouwens ook een fijne schuilplaats voor fazanten en konijnen – omdat de heggetjes zo dicht zijn, kunnen er geen roofvogels bij komen.

veld taxus

Taxus is makkelijk te snoeien

Taxus (ook wel venijnboom of Taxus baccata) wordt vaak gebruikt voor siervormen in de tuin. Je kunt hem namelijk gemakkelijk in vormen snoeien. Wij hebben een bolvorm in de tuin staan en een soort zuil bij de groentetuin. Ook kan hij prima in een heg. Grappig genoeg kan dezelfde soort dus ook uitgroeien tot een enorme boom. Dat gebeurt niet zomaar: de boom groeit niet snel.

De stam en de bessen

Kenmerkend voor de taxus is zijn rode stam. Als je bij kleine stammetjes telkens de zijtakken blijft weghalen, creëer je een mooie, robuuste stam. De boom heeft dezelfde vorm als een spar. De grote takken gaan dan overhangen en breed uitlopen, dan krijg je een prachtige boom.

De bessen zijn heel bijzonder: een soort schoteltje met een bes er bovenop. De pitjes in deze bes zijn heel giftig. Het vruchtvlees dan weer niet. Vogels kunnen het trouwens wel eten. Dat is ook de reden dat je taxus weleens ziet in een bos. Eigenlijk horen ze daar niet zo thuis, maar de pitjes zijn dan meegenomen door vogels.

bes taxus

Flexibel en sterk

Taxus is dus heel flexibel: je kunt hem snoeien zoals je wilt. Tegelijkertijd is hij niet ziektegevoelig. Je zult geen luis tegenkomen. Als je hem snoeit, blijft hij lang goed. Sterker nog: je zou alle takken kunnen afzagen (terugsnoeien tot de stam of het kale hout), en dan nog loopt hij weer uit. Dat kan bijna bij geen enkele boom. Dus als de boom je wat breed wordt, kun je hem gewoon terugsnoeien tot de stam. De winter is daar een goede tijd voor.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*