Heb je veel algen in je vijver, dan is dit een teken dat de vijver hard groeit en gezond is. Toch moet je algen verwijderen.
De groene slierten en wieren vormen een vertakt geheel. Ze kunnen zuurstofplanten verdrukken, die raken verstrikt in de algen. Ook nemen algen het licht weg uit je vijver. Dus hoewel het water nog heel helder is en de biotoop groeit, is het echt van belang om algen uit je vijver te halen.
Algen moet je voorzichtig verwijderen
Dat verwijderen van algen moet je heel voorzichtig doen, zodat je niets in je vijver ‘overhoop’ haalt. Neem een stokje van een vlier (of een ander stokje met een ruwe bast) en draai dat voorzichtig rond in de vijver. De algen blijven aan het stokje haken, en je kunt ze gemakkelijk uit de vijver halen. Zorg dat je bij de zuurstofplanten wegblijft, en kijk tussendoor ook goed of er geen andere plantendelen meekomen. Voorzichtig zijn dus!
Geen chemische middelen gebruiken
Algen groeien snel, dus het verwijderen moet je ook regelmatig doen. Ons advies is nadrukkelijk om geen chemische middelen tegen algen te gebruiken. Zelf de algen verwijderen is een niet-ingrijpende manier, die geen negatief effect heeft op de biotoop van je vijver. De pH-waarde van je vijver blijft constant, of zal slechts langzaam veranderen. Grijp je op een invasievere manier in, dan blijft je vijver aan het schommelen.
Overigens gebruik ik geen filters. Hier komen namelijk ook bacteriën in terecht, terwijl je die hard nodig hebt voor je vijver. Een filter haalt behalve de slechte dingen, ook de goede dingen uit je vijver.
Het is even een arbeidsintensief karweitje, maar wij adviseren dus altijd om algen handmatig uit je vijver te verwijderen. Succes!
Beste Albert Jan,
Mijn man en ik hebben een prachtige vijver sinds 2002. Het water is altijd helder en de zuurstofplanten gedijen goed. Veel fonteinkruid, Krabbescheer, Hoornblad, Waterpest. Zo nu en dan moeten we stevig aan het werk om met name het Hoornblad de Waterpest en de Krabbescheer wat in te dammen. We hebben geen filters. De planten houden het water zo mooi helder.
Maar … sinds vorig jaar hebben we last van kroos! En niet zo’n beetje ook. De hele vijver is groen, en wat we ook weghalen, een dag later is de hele vijver weer bedekt. Vroeger lieten we een net over de vijver spannen als het herfst werd om te voorkomen dat er teveel blad in de vijver valt. Maar omdat de vijver een grote overspanning heeft is dat een hele klus. We hebben dat de laatste jaren dus maar gelaten. We vissen nu regelmatig veel blad (beuken- en eikenblad) van de bodem en 2 jaar geleden hebben we de tuinman de vijverbodem laten schoonscheppen in het vroege voorjaar.
Is er iets dat we kunnen doen om van dat kroos af te komen. We genieten minder van de vijver nu hij steeds met een groene laag bedekt is. Je ziet het mooie Fonteinkruid niet meer en ook de vissen zijn onzichtbaar geworden (goudwindes en goudvissen). We zien soms wel de banen die de ringslangen door de vijver trekken.
Ik ben benieuwd naar een antwoord.
Marian Mackay
Hoi Marian, dit kan te maken hebben met de zuurgraad van de vijver. Wij strooien elk jaar märl, dat is het bekalken van de vijver. Kalk lost ook een deel van het bodemslib op. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda