Albert Jan bij vijver algen

Te veel algen in je vijver? Weg ermee!

Heb je veel algen in je vijver, dan is dit een teken dat de vijver hard groeit en gezond is. Toch moet je algen verwijderen.

De groene slierten en wieren vormen een vertakt geheel. Ze kunnen zuurstofplanten verdrukken, die raken verstrikt in de algen. Ook nemen algen het licht weg uit je vijver. Dus hoewel het water nog heel helder is en de biotoop groeit, is het echt van belang om algen uit je vijver te halen.

Algen moet je voorzichtig verwijderen

Dat verwijderen van algen moet je heel voorzichtig doen, zodat je niets in je vijver ‘overhoop’ haalt. Neem een stokje van een vlier (of een ander stokje met een ruwe bast) en draai dat voorzichtig rond in de vijver. De algen blijven aan het stokje haken, en je kunt ze gemakkelijk uit de vijver halen. Zorg dat je bij de zuurstofplanten wegblijft, en kijk tussendoor ook goed of er geen andere plantendelen meekomen. Voorzichtig zijn dus!

vijver begroeiing zomer

Geen chemische middelen gebruiken

Algen groeien snel, dus het verwijderen moet je ook regelmatig doen. Ons advies is nadrukkelijk om geen chemische middelen tegen algen te gebruiken. Zelf de algen verwijderen is een niet-ingrijpende manier, die geen negatief effect heeft op de biotoop van je vijver. De pH-waarde van je vijver blijft constant, of zal slechts langzaam veranderen. Grijp je op een invasievere manier in, dan blijft je vijver aan het schommelen.

Overigens gebruik ik geen filters. Hier komen namelijk ook bacteriën in terecht, terwijl je die hard nodig hebt voor je vijver. Een filter haalt behalve de slechte dingen, ook de goede dingen uit je vijver.

Het is even een arbeidsintensief karweitje, maar wij adviseren dus altijd om algen handmatig uit je vijver te verwijderen. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*