border voortuin

Tijd om je border te bemesten!

Zo begin tot half maart is het tijd om je border te bemesten. Doe dit niet eerder, want dan zullen de voedingsstoffen uitspoelen, het is immers nog geen groeiseizoen. Maar voor je de border kunt bemesten, moet je nog even aan het werk!

Oude stengels afknippen

Allereerst knip je oude stengels af. Dit tuinafval kun je tussen de border door strooien, of op de composthoop doen. In de border kan het als voeding dienen. Van sommige planten kun je stengels beter niet in de border strooien, pioenrozen en rozen bijvoorbeeld. Deze zijn namelijk extra gevoelig voor schimmelziektes. Ligt er veel eikenblad in je border? Haal dat dan ook weg. Het blad bevat looizuur, wat niet goed is voor je tuin.

Let op: haal je plantenresten uit de border? Strooi dan compost om dit te compenseren. Oude plantenresten en compost zorgen namelijk voor een goede grondstructuur.

border winter oude planten

Planten verplaatsen

Vanwege groot onderhoud verplant ik elk jaar wel een paar groepen met planten. Die zet ik dan meestal op een andere plek. Op de oorspronkelijke plek spit ik de grond om, en daar spit ik dan ook oude mest onder. Die plek hoeft geen extra mest.

Border bemesten

Vervolgens kun je de border bemesten. Ik gebruik graag gedroogde koemest, omdat dit ook een goede structuur van de bodem bevordert. Je kunt eventueel ook andere soorten mest gebruiken. Daarnaast gebruik ik ook graag organische meststof, die extra voeding aan de planten geeft.

Let er bij de keuze voor mest op dat het niet te veel stikstof bevat. Dan schieten de vaste planten als een gek naar boven. Ze kunnen beter langzaam groeien, dan groeien ze steviger.

In mei: nog eens licht bemesten

Met deze bemesting kan je border wel zo’n half jaar doen. Toch is het goed om je border nog licht te bemesten voordat de planten gaan bloeien. Dat is ongeveer in mei.

Kalk strooien

Eens per twee jaar strooi ik ’s winters kalk in de vasteplantenborder. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat de mest extra goed wordt opgenomen door de grond.

Zo: dan is je border weer helemaal klaar voor het komende groeiseizoen!

4 Comments

    • Hoi Corine, als je een zak meststof hebt, staat er een dosering op. Bij organische meststof is dit niet meer dan 10% stikstof (N).

  1. “Daarnaast gebruik ik ook graag organische meststof, die extra voeding aan de planten geeft”
    Maar koemest is toch organisch? Begrijp ik het nou goed dat je eerst de border bemest met koemest korrels en er daarna nog een andere mest overheen doet? Ik ben een beginnende tuinier en dacht dat de border genoeg had aan het bemesten met koemestkorrels. Maar dat klopt dus niet?

    • Hoi Maya, koemestkorrels zijn inderdaad organisch, en voor borderplanten voldoende. Maar planten die net iets meer voeding nodig hebben (zoals ridderspoor), geven we mest waar iets meer voeding in zit. Bijvoorbeeld organische mest van Culterra (NPK 10-4-6). Groet, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*