heg gaas

Tip: gaas in je heg tegen ongedierte

Een heg is een mooie erfafscheiding, maar dieren en ongedierte kan er gewoon doorheen komen. De oplossing: tijdens het planten gaas tussen je heg zetten.

Gaas in je heg: zo doe je dat

Toen ik mijn tuin aanlegde (in 1987) hadden we een echte konijnenplaag. Ik wilde mijn tuin afsluiten voor konijnen, omdat zij alles afvraten. Wat ik heb gedaan: gaas vlak langs mijn heg gespannen. Dat is heel simpel. Als je een heg plant, graaf je een geul. Sla aan het begin en het eind paaltjes in de grond, een paar centimeter van de plek waar de heg moet komen. Daarna span je een draad tussen beide paaltjes. Vervolgens sla je op gelijke afstand de rest van de paaltjes in de grond en span je hierlangs gaas. Plaats het gaas ongeveer 50 centimeter boven de grond en 20 centimeter onder de grond.

heg gaas

Zorg dat het gaas op de bodem van de geul een flap naar buiten heeft. Als dat mooi strak staat, zet je de planten ernaast.Het gevolg is dat een konijn op het gaas graaft, zodra hij een gat graaft onder de heg. Ook andere dieren komen niet zo gemakkelijk door je heg heen. Denk aan honden of kippen van je buren. Ook een klein gedeelte van de mollen worden tegengehouden (al hebben we daar ook andere tips voor). Het is wel minder vriendelijk voor egels, die graag onder een heg scharrelen. Egels zul je dus ook minder tegenkomen.

In welke heg kun je gaas plaatsen?

In elke haag kun je gaas plaatsen. Zodra je heg volgroeid is, zie je er niets meer van terug. Dit duurt ongeveer twee jaar.

heg gaas sneeuwklokjes

Op dit moment vormen konijnen geen actief probleem meer. Maar goed ook, want het gaas is inmiddels wel verrot. Het kan zeker 20 jaar goed stevig zitten, maar daarna rot het weg of roest het weg in de grond. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteitsgaas, dat een dikker draad heeft. Kun je dat niet vinden, vraag er dan specifiek om.

Wat is jouw tip tegen ongedierte in de tuin?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*