pad langs heg

Tip: laat een pad langs je heg vrij

Langs hagen laat ik altijd een ruimte van zo’n 40 centimeter onbeplant. Het gaat dan om de ruimte tussen de voorkant van de heg en de achterkant van de border. Hierdoor ontstaat een smal looppad dat onzichtbaar is vanaf de voorkant van de border.

Ruimte om te werken

Dit pad is niet bedoeld om er vaak langs te lopen, maar om er beter te kunnen werken. Bijvoorbeeld als je in de zomer je heg snoeit. Heb je geen ruimte voor je heg dan zul je tussen de planten in moeten staan en zul je veel planten vertrappen. Ook kun je het afgesnoeide materiaal dan niet goed opharken – met een beetje ruimte naast de heg gaat dit veel gemakkelijker.

pad langs heg

Meer licht voor de heg

Een ander voordeel van deze vrije ruimte is dat de haag aan de onderkant meer licht krijgt. Daardoor zal hij minder snel kale plekken vertonen.

Lange planten aan de achterzijde van de border kunnen omvallen tegen de heg aan. Resultaat: daar gaat je pad! Dit kun je voorkomen door binddraad te spannen. Zet aan de achterkant van de border wat paaltjes in de grond en span daar een draad langs. Het draad houdt de planten dan overeind. Net zoals het pad, zul je ook dit draad niet zien.

pad langs heg

Praktisch gemak

In tuinontwerpen wordt zo’n ruimte langs de heg weleens vergeten, maar deze kleine aanpassing zal een hoop praktisch gemak opleveren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*