kas isoleren vorstvrij

Vorstvrije geïsoleerde kas om je planten te overwinteren

Op mijn werk heb ik een grote kas, waarvan de helft in de winter vorstvrij is, en de andere helft niet. In het warme gedeelte kunnen vorstgevoelige planten overwinteren. Hoe pak je dat zelf aan? In dit artikel leg ik dat uit.

Minimaal 5 graden boven nul = overwinteren

In het koude gedeelte van de kas kan het een graad of 4 vriezen. In het warme gedeelte is het altijd minimaal 5 graden boven nul. Ik heb er bewust voor gekozen om maar de helft van de kas te verwarmen: het is groot genoeg voor alle vorstgevoelige planten. Stel ik zou de hele kas verwarmen, dan kost het veel meer energie om de kas op temperatuur te houden.

planten overwinteren kas

Noppenfolie in de kas

De binnenkant van de kas is in de winter helemaal bedekt met noppenfolie: bubbeltjesplastic met grote ‘bubbels’. De folie moet niet tegen het glas aan, maar er zit ruimte tussen de folie en het glas. Er zijn speciale doppen (snapdoppen) te koop waarmee je de folie goed kunt vastzetten. Het vaste deel van de snapdop bevestig je aan de binnenkant van de kas, vervolgens houd je de folie ertegenaan en dan druk je de dop op het vaste deel, met de folie ertussen.

vorstvrije kas plant

Tochtdicht

Het verwarmde gedeelte moet helemaal tochtdicht zijn. De overgang van koud naar verwarmd is een soort schuifdeur. Alleen als het overdag niet vriest, kan de deur op een klein kiertje voor wat zuurstof. ’s Nachts moet de deur helemaal dicht. Op die manier heb ik de laatste 20 jaar de vorst buiten de deur kunnen houden.

vorstvrije kas kachel

Kacheltje met thermostaat

Het verwarmen van de kas doe ik met een elektrisch kacheltje. De thermostaat staat op 6 graden. Wordt het kouder, dan gaat de kachel aan en blijft de temperatuur boven nul. In het voorjaar, als ik planten ga voorzaaien in kweekbakken, zet ik de temperatuur hoger. Dan moet je denken aan zo’n 10 graden. Hier* vind je een soortgelijk kacheltje.

Heb jij een vorstvrije kas?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*