Zo maak je een composthoop

Compost zorgt voor structuur in de grond, waardoor planten beter kunnen groeien. Compost kun je gemakkelijk zelf maken met een composthoop. De cirkel is dan rond: je bent je tuinafval kwijt én je kunt het na een poos opnieuw gebruiken in je tuin. We vertellen je hoe je een composthoop maakt.

Wat kun je niet composteren?

Niet elk tuinafval is geschikt voor compost. Dikkere takken (dikker dan een vinger) verrotten niet snel genoeg. Ook moet je uitkijken met de hoeveelheid eikenblad. Dat een bevat looizuur, een stofje dat het verteringsproces vertraagt. Loof van aardappelen, koolsoorten en tomaten zou ik ook niet gebruiken, in verband met het overbrengen van ziektes in de grond. Ook rozenafval uit de tuin en van de vaas kunnen ziektes bevatten. Daarnaast is het ook geen aanrader om gekookte etensresten te gebruiken: dit trekt ongedierte aan. In dit artikel vind je nog meer informatie over wat je wel en niet kunt composteren.

Wat kun je wel composteren?

Wat je dan wel op de composthoop kunt gooien? De rest van je tuin- en keukenafval. Heb je kippen of konijnen? Als je de hokken verschoont, kun je het afval op de hoop gooien. De mest is extra voeding voor de composthoop. Ook asresten uit je houtkachel of open haard kun je (mits afgekoeld) op je composthoop gooien.

Als je je tuinafval wilt composteren, kun je kiezen uit twee mogelijkheden: een composthoop of een compostvat. Allebei hebben ze zo hun voor- en nadelen. Wel geldt voor beide dat je ze het beste in de schaduw kunt plaatsen. Te veel zon en warmte kan de compost uitdrogen.

compostvat

Compostvat

Als je een kleine tuin hebt, is een compostvat* ideaal. Het neemt weinig ruimte in beslag en de compost zakt niet uit als een afvalhoop. Onderaan kun je de compost er gemakkelijk uithalen, bovenop gooi je eindeloos je groenafval. Een compostvat is speciaal ontworpen om compost snel te verteren, zo zit er onderin een luchttoevoer.

Een groot voordeel van het vat is dat er geen ongedierte bij kan komen (ratten en muizen), omdat hij is afgesloten. Wel is het belangrijk dat je er af en toe water bij doet, omdat er geen regen in kan sijpelen. Wel ontstaat bij de compostering condens, wat neerslaat als water op de compost. Voeg daarom niet té veel water toe, het mag geen blubber worden.

compostvat

Met name compostvaten trekken veel regenwormen aan. Schrik hier niet van; de regenwormen helpen de compost te verteren.

Composthoop

Voor een grote tuin is een compostvat niet groot genoeg. Als je regelmatig een kruiwagen aan tuinafval hebt, kun je beter een composthoop beginnen. En dat beginnen is heel simpel: je gooit gewoon je tuinafval op een hoop. Het is wel verstandig om onderop afgeknipte siergrassen of fijn snoeiafval te leggen. Op die manier kan er van onderaf zuurstof bij komen.

Zorg dat je de composthoop vierkant houdt, je kunt eventueel ijzeren hekjes of een muurtje plaatsen. Op die manier valt de hoop niet zo snel uit elkaar. Bij warm weer in de zomer is het verstandig om af en toe de tuinslang op de hoop te leggen. Zodra het water er van onderen weer uitkomt, is het tijd om de kraan uit te zetten. Ook kun je je sproeier er een uurtje op zetten.

De composthoop omspitten

Het hele jaar gooi je je groenafval op de composthoop. Is het groeiseizoen voorbij en heb je je bladafval toegevoegd, dan moet je de composthoop omzetten. Dat wat onderop ligt, haal je naar boven door de hoop om te spitten. Dit noem je omzetten. Dit kan behoorlijk zwaar zijn, maar het is wel een belangrijk klusje: doordat er meer zuurstof bij komt, verteert de composthoop sneller.

Vooral mos (uit je gazon) verteert moeilijk. Daarom is het van belang, als je bezig bent met omzetten, de laag mos goed te verdelen, en te vermengen door de hele hoop compost.

compost
Op deze foto kun je goed zien hoe rul de compost wordt. Hierdoor is het makkelijk uit te strooien, bijvoorbeeld over je gazon.

Als ik een composthoop aanleg, strooi ik er regelmatig (na ongeveer tien centimeter) een dun laagje kalk overheen. Dat versnelt het composteerproces. Hiervoor kun je het beste groenkalk gebruiken, dat is natuurlijke kalk.

Tip voor grote tuinen

Heb je een hele grote tuin, en ruimte voor meerdere composthopen? Dan is het handig om er drie naast elkaar te maken. Op de nieuwste gooi je alles van dit jaar, op hoop 2 ligt het tuinafval van vorig jaar en op hoop 3 ligt afval van twee jaar geleden. Deze laatste hoop is helemaal zwart en verteerd (rul). Dit is goed uitstrooibaar en perfect om over gras of borders te gooien. Aan het eind van het groeiseizoen schuif je de hopen één plaats verder, en zet dan zet je ze ook meteen om. Ook strooi je er een beetje kalk door.

Beplanting op je composthoop

Op hoop 2 en 3 kun je lichte beplanting zetten, zoals pompoenen en Oost-Indische kers. Deze bieden bescherming tegen regen (want té veel regen is ook niet goed). In de winter bevriezen de planten snel, maar de resten kun je gewoon op de composthoop laten.

Voordeel van de beplanting is dat je een schone composthoop krijgt, zonder onkruidgroei bovenop. De bladeren schermen de hoop af tegen felle zon en zware regenval. En nog een voordeel: het ziet er mooi uit. Wees niet bang dat ze te veel voedingsstoffen uit je composthoop halen, de hoop is groot genoeg. En zoals we al schreven: compost gebruik je in eerste instantie voor de structuur van de grond, niet voor de voeding.

composthoop

Op de foto kun je heel goed de verschillende lagen materiaal zien. Als je bijvoorbeeld een flinke laag mos op je composthoop gooit, klinkt dat het hele jaar in. Op een gegeven moment blijft daar maar een kleine laag van over. En zo gaat dat met elk materiaal.

Wil je meer over composthopen lezen? Hier lees je alles over dit onderwerp.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*