Heb je weinig ruimte, maar wil je toch je eigen groente of fruit verbouwen? Dan moet je keuzes maken. We hebben een paar tips voor kleine groentetuintjes op balkons of terrassen.
Aparte potten
Het allerhandigste is om alle planten en groenten in aparte bloempotten te verbouwen. Allereerst is dan alles makkelijk te verplaatsen, handig als je de planten in of uit de zon wilt zetten, of je de ruimte nodig hebt. Ook is het beter voor de planten zelf, omdat je potgrond gebruikt. Deze aarde is niet besmet, waardoor je minder kans hebt op ziektes in je gewassen. Een derde voordeel is dat de onderste bladeren minder vies worden. Aarde in de moestuin spat op als het regent, waardoor de plant vies wordt. Daar heb je niet zoveel last van als je de planten op je balkon of terras in potten hebt staan. In meerdere opzichten dus een schonere teelt!
Denk ook eens aan van die bloembakken die je aan de reling kunt hangen – je kent ze wel van de bejaardenflats (of Oostenrijk), vol met geraniums. Waarom zou je daar geen groente of kruiden in kunnen verbouwen? Scheelt ook nog eens ruimte, omdat ze niet op de grond hoeven te staan.
Ondanks dat wij wel een grote groentetuin hebben, zetten we in de zomer vaak een paar potten met kruiden bij de achterdeur. Tijdens het koken loop je dan gemakkelijk even naar buiten om wat af te knippen. Kruiden zijn meteen ook een aanrader voor kleine groentetuintjes, want deze nemen weinig ruimte in beslag.
Maak gouden combinaties
Onze tip? Verbouw dingen die bij elkaar passen (of die samen een lekkere salade vormen). Zo kun je wortel en peterselie prima in één pot verbouwen en zijn tijm en rozemarijn samen altijd lekker. Uien, wortelen en sjalotten zijn een gouden combinatie, want die versterken elkaar. Maar pas op, niet alles kun je bij elkaar zetten. Radijsjes en rucola gaan niet samen. Rucola is namelijk geen sla, maar een koolsoort. En meerdere koolsoorten bij elkaar (radijs en rucola zijn familie) kan de kans op een ziekte zoals knolvoet vergroten.
Veel schaduw?
Kruiden hebben wel een beetje zon nodig, maar vooral warmte. Verder kun je voor de volgende gewassen kiezen als je veel schaduw op je terras of balkon hebt: sla, rucola, radijs, rode biet – rode biet heeft zelfs een hekel aan volle zon.
Veel zon, weinig regen?
Heb je een terras of balkon op het zuiden, met een afdak? Dan is paprika een goede keus. Ook tomaten kun je dan verbouwen. Zet ze in een pot en leid de plant omhoog aan een draad naar het plafond. Tomaten hebben zoveel mogelijk uren zon nodig. Ook aardbeien doen het goed op een zonnige plek.
Bewaar de aarde
Heb je in het najaar alle potten leeg staan, gooi de grond dan niet weg. Deze grond is niet meer geschikt om groente op te verbouwen, maar je kunt het nog prima gebruiken voor bloemen. In de herfst kun je er viooltjes in zetten, dan heb je tot het voorjaar mooie bloemen. In de lente kun je primula’s, geraniums en perkplanten (bijvoorbeeld goudsbloemen) in zetten. Steek de wortels van de groenten een beetje kapot en geef wat extra mest, dan zullen je bloemen het goed doen.
Mooie tips voor een moestuintje op je balkon. Zo krijg je toch meer een sfeer in je moestuin. Ik kijk er al na uit om van de zomer weer aan de gang te gaan met het goede weer op me balkon!
Leuk! Nadeel van een balkon is toch wel dat je geen kasje kunt hebben met groeilichten bijv. Gr. Felix