tomaten in kas met kruiden

Tomaten en kruiden: samen planten tegen ziektes

Niet alleen in een maaltijd combineren kruiden goed met tomaten, ook als je tomaten kweekt zijn kruiden goede buren. Zowel in een kas als in een pot geldt: plant kruiden dicht bij tomaten. Op de foto hierboven zie je tomaten en peterselie.

Etherische oliën

Het blad van verschillende kruiden scheidt etherische oliën af. Belagers als luis en spint hebben daar een hekel aan. Kruiden en tomaten bij elkaar planten, is een natuurlijke manier om ziektes te verminderen – en misschien zelfs te voorkomen.

Juiste omstandigheden

De overige omstandigheden moeten natuurlijk ook goed zijn. Het helpt vooral in een erg voedselrijke grond, uit de wind en regen en op een zonnige plek. Daarnaast zorg ik dat de tomatenplanten elkaar niet raken (plant ze dus met voldoende afstand ertussen) en dat ik oud blad regelmatig verwijder. Ook dat zijn manieren om ziekten te voorkomen, en de juiste omstandigheden voor zowel tomaten als kruiden.

basilicum

Welke kruiden combineren goed met tomaten?

Het gaat om de volgende kruiden:

  • Basilicum
  • Platte peterselie
  • Krulpeterselie
  • Marjolein (oregano)
  • Salie
  • Rozemarijn
  • Tijm

Kruiden hebben een gunstige invloed op de tomatenplanten. Niet dat ze alle ziekten op een afstand houden, maar een deel – op een biologische manier. Voorkomen is beter dan genezen. Wel moeten de kruiden al goed ontwikkeld zijn voordat je de tomaten gaat planten. Het moeten echt al volwaardige planten zijn, zodat ze ten opzichte van de tomatenplanten niet op achterstand raken.

Geen ziektes in de tomaten

Dit jaar (2019) had ik in mijn kas peterselie al vroeg en eerder dan tomaten geplant, waren al goed ontwikkeld en al redelijk groot toen ik tomaten ging planten. Tot nu toe heb ik nog geen enkel probleem gehad. Ik heb nog geen biologische middelen nodig gehad. Normaal gesproken hebben de planten voordat de tomaten rood worden al aangetast blad door spint, schimmels, bladvlekkenziekte of phytophthora. Nu heb ik al tomaten geoogst en nog geen ziektes gehad. Ongetwijfeld hebben de planten ook voordeel gehad van het droge weer. Uiteraard geef ik voldoende (speciale) tomatenmest en op tijd water.

Wist je dat we een boek hebben geschreven over tomaten? Je leert tomaten kweken van zaaien tot oogsten! Klik hier, en je kunt meteen lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*