tomaten opbinden

Tomaten leiden (opbinden)

Tomatenplanten hebben steun nodig. Als mijn plant zo’n 30 tot 40 centimeter groot is, gebruik ik touw om de plant op te binden (te leiden). Ik ga je uitleggen hoe je dat doet.

Ik maak ongeveer 10 centimeter vanaf de grond een touwtje aan de plant vast (met een knoop). Daarom is het belangrijk dat je hiermee wacht tot de plant wat groter is, anders is de stengel te dun. Zorg dat het touw goed vastzit, en slinger hem dan voorzichtig om de plant heen.

tomaten opbinden

tomaten opbinden

Het touw maak je bovenaan vast, bijvoorbeeld aan een balk van je kas. Zelf gebruik ik zoals je op de foto kunt zien, daarvoor een plastic clip die precies in het frame van de (aluminium) kas past. Zodra de plant groeit en weer een stuk los zit, slinger je hem opnieuw om het touw heen.

tomaten opbinden

Te dun touw snijdt in de plant

Let op welk touw je gebruikt om je tomaten te leiden: het moet niet te dun zijn. Te dunne touwen zijn te scherp en snijden in de plant. Kies voor wat dikker bindtouw. Je kunt touw van vorig jaar gebruiken, maar zorg dan wel dat je de touwen eerst goed reinigt. Dan kun je geen ziektes overbrengen.

Tip: wanneer je de plant om het touw heen draait, haal dan ook meteen even de dieven eruit.

Collage opbinden tomaten

Tegen het touwtje tikken: bestuiven

In het artikel over het planten van tomaten vertelde ik al dat het belangrijk is om de kas regelmatig te laten luchten. Dit doe je niet alleen om de planten te laten drogen na een vochtige nacht, maar ook zodat bijen en hommels de kas in kunnen komen om de bloemen te bestuiven. Af en toe help ik ze daarbij, door tegen het touwtje te tikken – dan komt het stuifmeel naar beneden.

>> We schreven een e-book over tomaten! Je koopt hem in onze webshop voor maar 4,99 << 

11 Comments

 1. goeie uitleg, duidelijke foto’s. echter knoop ik het touw niet meer vast onderin, want bij mij is het een keer gebeurt dat de planten half met de wortels uit de grond waren getrokken doordat de touwen te strak stonden.

  • Ha Jasper, het is inderdaad belangrijk dat je de touwen niet te strak hangt! In het verloop van de tijd wordt hij al iets strakker door het omheen wikkelen. Goeie tip!

 2. Hoi
  Ik heb vroeger van een tomaten kweker geleerd dat je de tomaat links om moet slingeren waarom heb ik eigenlijk niet gevraagd misschien weet iemand anders dit.

 3. hoi, voor het eerst tomaten planten en ze groeien als kool en zijn ongeveer 20-30 cm groot. Wanneer moet ik nu de onderste bladeren wegknippen? moet ik nog wachten of kan dat al ?
  gr olaf

  • Hoi Olaf, de onderste bladeren moet je niet eerder weghalen dan als het blad geel begint te worden. Pas in een later stadium, als de planten groter zijn, heeft het onderste blad geen functie meer. En bladeren die geen functie meer hebben, kwijnen weg en kunnen ziek worden (denk aan schimmels). Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 4. Goede uitleg. Waar kan ik de clips vinden voor het opbinden van de tomaten? Ik gebruik nu gordijnstoppers, maar die kan ik niet overal plaatsen.

  Met vriendelijke groet,
  Koen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*