compost uit kruiwagen

Tuinturf: waarom je dit beter niet (meer) kunt gebruiken

Veel mensen die tuinieren, vinden duurzaamheid ook belangrijk. Biologische potgrond, geen kunstmest maar biologische groenmest, en ga zo maar door. Wij vinden dat ook belangrijk, en zoeken ook naar een duurzamere en milieuvriendelijkere manier van tuinieren. In de loop der jaren hebben we daar steeds meer aandacht voor gekregen. Vandaag willen we het hebben over tuinturf.

Turf is supergoede grond…

In oudere artikelen hebben we weleens tuinturf aangeprezen als goede basisgrondsoort voor zuurminnende planten zoals rododendrons, heide, skimmia en hortensia’s. En dat is het ook. Tuinturf is een veensoort, die vocht en voedingsstoffen goed vasthoudt en tegelijkertijd luchtig is, waardoor er zuurstof in de grond kan komen. Tuinturf maakt je grond zuurder, waar sommige planten veel baat bij hebben. Ideaal voor in de tuin dus. Maar tuinturf heeft ook een groot nadeel.

… Maar ook een fossiele grondstof

Tuinturf is een fossiele grondstof. Net als aardolie komt daar een keer een einde aan. Bij het opgraven van het veen komt bovendien veel CO2 vrij en worden landschappen en biodiversiteit vernietigd. Alle reden dus om geen veen meer af te graven.

compost schop

Een alternatief voor tuinturf

Een goed alternatief is een grondmengsel op basis van bast en houtvezels. En gebruik ook zeker (zelfgemaakte) compost of bladaarde. Compost gebruik je niet als potgrond, maar als je het mengt met tuingrond, krijgt de grond een luchtige structuur. Omdat in compost zelf niet veel voeding zit, kun je het niet gebruiken als meststof.

Je grond zuurder maken zonder tuinturf

Wil je graag je grond zuurder maken? Een mooi alternatief is bladaarde die twee jaar heeft gelegen. Ga voor een mengsel van berk en esdoorn, en niet te veel eikenblad. De bladaarde meng je door de bovenste grondlaag van je border.

Ook dennennaalden en naalden van de lariks kun je prima gebruiken om de grond zuurder te maken. Ze houden ook nog eens water langer vast in een hete zomer. De natuur heeft overal een oplossing voor – immers: de bosbodem houdt ook langer vocht vast. Denk maar eens aan de dikke, rulle bosbodem (ook wel de humuslaag).

compost op gazon

Potgrond zonder tuinturf

Ook potgrond bestaat uit turf. Maar wat gebruik je dan? Je kunt kiezen voor een potgrond met het MPS- of RHP-keurmerk. Dat bestaat nog steeds uit turf, maar dat zou duurzamer gewonnen worden. Het beste is natuurlijk om helemaal geen turf meer te gebruiken. Als alternatief kun je kokosvezels of bladaarde (gecomposteerde bladeren) gebruiken. Wees bij kokosvezels ook kritisch: het productieproces is niet altijd milieuvriendelijk en omdat het product van ver moet komen, kun je ook de duurzaamheid betwisten. Het Europees Ecolabel staat geen veen toe in potgrond. Staat dat op de zak met potgrond, dan weet je ook dat je goed zit.

Heb je adviezen voor alternatieven? Laat ze hier dan vooral onder bij de reacties!

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*