border opknappen snoeien zomer

Vaste planten snoeien in de zomer

Sommige vaste planten raken halverwege de zomer uitgebloeid. Zo half juli, begin augustus zien de uitgebloeide of bijna uitgebloeide vaste planten er verwilderd en geel uit. Tijd om daar wat aan te doen!  

Het gaat om planten als nepeta, tuingeranium (ooievaarsbek), vrouwenmantel, ezelsoor (stachys olympica) en wolfsmelk. Kies een wat koelere dag uit tussen half juli en half augustus: liefst bewolkt en zeker niet in een hittegolf. 

 Nieuwe scheuten én nieuwe bloemen

Op het moment dat ze wat minder mooi zijn en inzakken, kun je ze afknippen. Sommige tuingeraniums en nepeta kun je wel tot 10 centimeter boven de grond afknippen. Het gevolg: doordat de plant is afgeknipt, gaat hij razendsnel nieuwe scheuten maken. Als je geluk hebt, zelfs nog een bloemetje.  

Sommige planten hebben hooguit uitgebloeide toppen (bijvoorbeeld monnikskap). Als je de verdorde toppen eruit haalt, ziet de bloem er weer een stuk mooier uit.  

vaste planten snoeien zomer

 Pas een opfrisbeurt als het echt nodig is

Let wel: als je plant nog mooi is, heeft het geen zin om hem af te knippen. Maar als hij lelijk en dor is geworden, kan hij wel een opfrisbeurt gebruiken. Je zult zien: na twee weken is hij weer helemaal groen. Sommige planten, zoals nepeta, geven zelfs opnieuw bloemen.  

Dit terugknippen van verdorde planten is bij uitstek iets dat je doet in een nette, strakke tuin. Houd je juist van lossere, natuurlijkere tuinen, dan kun je dit heerlijk loslaten. Laat de planten hun gang laten gaan en zich op een natuurlijke manier laten uitzaaien.   

Het gevolg van dit ‘snoeien’ is dat je je border een beetje opknapt. Zo heb je in de tweede helft van de zomer opnieuw een frisse border. In dit artikel vind je nog meer tips om je border op te knappen. 

One Comment

  1. pas ik toe bij vrouwenmantel en tellima. Het wijst zich vanzelf: bloemen uitgebloeid, blad wordt lelijk, en: vlak boven de grond komen er al nieuwe blaadjes.
    Is er net zo’n oplossing voor het gebroken hartje (dicentra spectabilis)? Bladeren worden al vroeg lelijk en verdord. Ken alleen de raad uit een boek: zet ze achter planten die het lelijke camoufleren, maar dat zit er niet in. Wel groeide er even akelei doorheen, maar die geeft het ook al gauw op. Maar dan heb je tenminste nog de talrijke zaaddozen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*