border zomer vaste planten

Vaste planten scheuren: verplanten en vernieuwen (stappenplan)

Wil je een vaste plant verplanten? Of is een plant zijn groeikracht verloren, en wordt het tijd hem te vernieuwen? In dit artikel geven we je een stappenplan, zodat je precies weet wat je moet doen.

Vaste planten kun je verplaatsen van de herfst tot het voorjaar. Voor de meeste vaste planten geldt dat ze na zo’n drie jaar hun groeikracht verliezen. Zowel de planten als de grond moet je daarom eens per twee tot vijf jaar vernieuwen. Planten vernieuwen betekent in dit geval overigens dat je ze moet verplanten.

Welke vaste planten moet je (niet) vernieuwen?

Natuurlijk heb je ook vaste planten die je ongemoeid moet laten. Aan vuurwerkplanten (Dictamnus albus) en pioenrozen hoef je (behalve bemesten en bekalken) niet zoveel te doen. Sedum en grassen kunnen wel vijf jaar lang op dezelfde plek staan, terwijl je phlox, margriet, salvia’s en alle andere gangbare vaste planten na ongeveer drie tot vijf jaar wel opnieuw moet planten.

border Albert Jan vaste planten

Voor dat verplanten is het belangrijk dat je een vorstvrij moment kiest. Vervolgens kun je dit stappenplan volgen:

  1. Leg een kleed op het gazon
  2. Haal de planten met een schop uit de grond, probeer daarbij een deel van de wortel intact te laten. Doe dit groep voor groep.
  3. Leg de planten op het kleed
  4. Bemest de grond met oude mest of gedroogde koemest en compost. Dit werk je door de grond heen, waarna je de grond weer vlak maakt.
  5. Scheur de planten uit elkaar.
  6. Het centrum van de oude plant is meestal niet zo groeikrachtig meer. Plant daarom de planten opnieuw in die aan de rand van de oude plant groeiden. Dit zijn de groeikrachtigste stukken. Let op de juiste afstand!
  7. De oude delen van de plant kun je op de composthoop gooien.
  8. Is het warm en droog weer? Dan kun je de planten water geven.

Tip: maak het niet te zwaar

Plant niet je hele border opnieuw in, maar doe deze klus gedeelte voor gedeelte. Dan is het niet zo’n zwaar karwei. Het slimste is om een groep per jaar te kiezen.

Kijk trouwens met het uitsteken van de planten uit voor je bloembollen. Misschien steek je wel dwars door een bol heen. Heb je een tuin vol met bollen, dan is dat niet zo’n probleem. Maar heb je daar toevallig net een groepje met mooie tulpen staan, dan zou het toch jammer zijn.

Je zult zien dat je écht eer van je werk krijgt, deze zomer nog gaan de planten mooier en voller bloeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*