ronde verhoogde moestuinbak maken moestuin

Zo doe je dat: een verhoogd moestuinbed maken van wilgentenen

Ik ben dol op het gebruiken van wilgentenen in mijn moestuin! Zo ongeveer om het jaar is het slim om je knotwilgen te snoeien, en dan houd je een heleboel stevige maar toch buigzame takken over. Je kunt hiermee hekken maken, klimconstructies bouwen of verhoogde bedden maken! In dit artikel laat ik je zien hoe je een rond verhoogd moestuinbed maken kunt,

Ik heb dit idee opgedaan op Instagram, maar ik weet niet meer bij wie. Herken jij dit als jouw idee? Laat het me dan weten, dan vermeld ik je naam erbij. Ik zag iemand voorbijkomen die rondom bomen in haar tuin verhoogde bakken had gemaakt bomvol bloembollen. Het leek me een niet al te ingewikkeld maar wel erg leuk klusje. En dat klopt! Erg leuk vind ik het dat ik op deze manier ronde bakken in mijn moestuin heb, terwijl zeker het ‘oude’ gedeelte alleen maar rechthoekige bakken had. Deze ronde bedden brengen wat organische vormen in het geheel.

Benodigdheden:

  • Heel veel dunne, buigzame wilgentenen
  • Per bak zo’n 12 stevige, rechte takken of stokken (liefst niet van wilg)
  • Een touw of een meetlat
  • Eventueel: een mes

Stap 1: grootte bepalen

Allereest is het slim om globaal te bekijken hoe groot je bak ongeveer moet worden. Kijk naar hoeveel ruimte je hebt en welke diameter daarbij past. Bedenk goed: hoe groter de bak, hoe meer takken, wilgentenen en aarde je nodig hebt.

Stap 2: meet de bak uit

verhoogde moestuinbak uitmeten

Maak twee van de stevige takken met touw aan elkaar vast. Ik gebruikte hiervoor bamboestokken – dat werkt prima, maar ik zou je toch aanraden om stevigere takken te nemen. Je knoopt het ene uiteinde van het touw aan de ene tak vast, en knoopt het andere uiteinde aan de andere tak. De lengte van het touw moet de helft van de diameter van je bak zijn.

Vervolgens zet je één tak in het midden van wat je bak moet worden, en gebruik je de andere tak om rondom gaten in de aarde te prikken. Op die plekken steek je straks je stokken of takken in de grond. Probeer dit een beetje met beleid te doen, zodat de afstand tussen de takken even groot is. Uiteraard kun je dit ook een beetje op het oog doen, maar ik heb gemerkt dat het best lastig is om de afstanden goed in te schatten en de bak echt helemaal rond te maken. In plaats van een touw kun je ook een meetlat gebruiken om telkens vanuit het middelpunt dezelfde afstand af te meten.

verhoogde bak maken takken uitzetten

Steek de stokken in de grond waar je de gaten ‘voorgeboord’ hebt. De tak in het midden kun je hiervoor ook gebruiken, die heb je niet meer nodig.

Stap 3: vlechten maar

ronde verhoogde moestuinbak maken

Dan is het tijd geworden om de wilgentenen te vlechten, net zoals bij een wilgenhek of een mand. Pak een teen en kies het beginpunt uit (één van de takken). Leg het uiteinde van de teen voor de tak heen, en achter de volgende tak, voor de volgende tak, en herhaal dit tot je het eind van de wilgenteen hebt bereikt. Ik vind het fijn om tegen de klok in te werken, maar dat is persoonlijke voorkeur. Vervolgens pak je de tweede wilgenteen, en start je net één stok verder. Je herhaalt de stappen, maar doordat je een stok verder bent begonnen, vlecht je de teen net voor en achter de andere takken dan bij de eerste teen.

Dit herhaal je totdat je de bak hoog genoeg vindt. Het is wel slim om tussendoor de tenen even een beetje aan te duwen, zodat de bak stevig wordt en er weinig ruimte tussen de wilgentenen is.

Stap 4: bak vullen

verhoogde moestuinbak maken gevuld

Als je tevreden bent met de hoogte van je zelfgemaakte verhoogde bak, dan kun je hem vullen met compost of tuinaarde. Eventueel kun je de bodem bedekken met karton of wol, als je de no-digmethode aanhoudt. Zoals je kunt zien op de foto, heb ik twee bamboestokken afgeknipt, zodat ik daar makkelijk de compost in de bak kon doen. Je kunt ervoor kiezen om alle takken af te knippen, of om ze te behouden om later te gebruiken als plantensteunen. Als je erg lange stokken gebruikt, kun je ze bovenaan samenbinden en er bijvoorbeeld een klimplant tegenaan laten groeien.

Mijn bakken ga ik gebruiken om dahlia’s in te kweken. In mijn moestuin heb ik zware kleigrond. Dat is op zich geen probleem, maar het blijft wel erg nat. En daar houden dahlia’s niet van! Ik heb de hoop dat ze daar minder last van zullen hebben als ik een flinke bak met compost voor ze heb klaarstaan zodra ik ze kan uitplanten (na IJsheiligen).

Ga jij deze bakken ook eens maken?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*