achtertuin vanuit border

Verhuizen: hoe verhuis je je oude tuin?

Wat als je gaat verhuizen, maar liever je tuin niet wil achterlaten? Vaak staan er bomen of planten met emotionele waarde, waar je veel herinneringen aan hebt, die je ‘gewoon’ mooi vindt of waar je veel tijd en moeite in hebt gestoken.

Vaste planten

Veel vaste planten kun je prima meeverhuizen. In feite is dat gewoon het verplanten van vaste planten, waar we eerder al eens een artikel over schreven. Ook schreven we al eens over het verplanten van heesters. Houd er wel rekening mee dat je dit op het juiste moment doet: vanaf de herfst tot het voorjaar (bij vorstvrij weer).

Sommige planten kun je beter niet verplanten. Deze houden er niet van om verplaatst te worden, en zullen zeker niet altijd aanslaan op de nieuwe plek. Denk aan pioenrozen, acanthus mollis, stokrozen en lupine. Vooral planten met een penwortel zijn moeilijk te verplanten.

lupinen header
Een veld vol lupinen tijdens Albert Jans vakantie in Noorwegen.

Bomen

Heel vaak krijgen we vragen van mensen die gaan verhuizen en een specifieke boom niet willen achterlaten. Vaak gaat het dan om een grote lievelingsboom, een boom die van een overleden dierbare was of een boom die geplant is bij de geboorte van kinderen. Dit zijn meestal bomen van twintig jaar of ouder.

Hoewel we de emotionele waarde begrijpen, moeten we je in dit geval toch ontmoedigen. Zo’n boom meenemen is eigenlijk geen goed plan. Oudere bomen verplanten (ouder dan 10 jaar), dat loopt vaak op een teleurstelling uit. Een grote of oude boom kun je echt beter laten staan, in de hoop dat nieuwe bewoners er net zoveel van gaan genieten als jij.

Is de boom nog niet zo oud of groot, dan lees je in dit artikel hoe je de boom kunt voorbereiden. Daar zou je al een jaar vóór de verhuizing mee moeten beginnen. Dat is vaak niet aan de orde. In dit artikel lees je hoe je je boom kunt verplanten.

De juiste plek

Je kunt bomen en planten natuurlijk niet zomaar op een willekeurige plek in je nieuwe tuin plaatsen. Kijk altijd goed waar ze vandaan kwamen: wat waren de omstandigheden? Veel in de schaduw, veel in de zon, welke soort grond? Probeer een plek te vinden die hierop lijkt.

Veel succes

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*