verhuizen voortuin

Verhuizen: wat doe je met de bestaande tuin?

Als je gaat verhuizen naar een huis met een bestaande tuin, weet je misschien niet waar je moet beginnen.

Afwachten

Ons advies: wacht even af. Het ligt eraan in hoeverre de tuin verwaarloosd is. Is er duidelijk al tijden niets meer aan de tuin gedaan, dan is het misschien fijn om alvast met opruimwerkzaamheden te beginnen. Maar doe dit niet in het wilde weg! Snoeien kun je bijvoorbeeld het beste doen in de winter in een vorstvrije periode. Druiven, berken walnoot en esdoorn bijvoorbeeld, snoei je tot de jaarwisseling. En planten verplanten doe je in de herfst of winter, bij vorstvrij weer.

terugblik doorkijkje border

Je kunt veel kapot maken

Maar als je het echt goed wil aanpakken, is het verstandig om het eerste jaar aan te kijken wat er allemaal in de tuin staat en wat er allemaal nog boven komt. Denk aan bloembollen, die zie je maar een deel van het jaar. Als je meteen van alles aan de kant schuift, kun je veel kapot maken. Je weet misschien niet wát je precies aan de kant schuift.

Ga de tuin beleven

Ga eerst in het huis wonen en het huis en de tuin beleven. Sommige bomen lijken in eerste instantie in de weg te staan, maar blijken bijvoorbeeld in de lente prachtig te bloeien en in de zomer welkome schaduw te geven, of ze zorgen ervoor dat voorbijgangers vanaf de straat niet recht je woonkamer in kunnen kijken.

Ook leer je op deze manier waar in de tuin je zon hebt. Waar is ochtendzon, waar is avondzon, waar is het te warm om uit te houden? Zo kun je beter bepalen waar je een zithoek wil maken, of waar je bepaalde planten wel of niet kunt neerzetten.

gazon achtertuin

Tip: maak foto’s!

Maak regelmatig foto’s van je tuin, zodat je niet hoeft te onthouden waar wat staat. In het voorjaar verandert een tuin heel snel, dan zou je elke twee of drie weken foto’s kunnen maken.

Een jaar na verhuizen: tuinplan maken

Heb je hiervoor het geduld kunnen opbrengen? Als je alle seizoenen hebt gehad, kun je een gedegen tuinplan maken.  Misschien kun je wel veel bomen en planten laten staan en inpassen in je nieuwe tuinplan. Wil je veel verplaatsen, dan zijn de herfst en de lente de beste momenten om je tuin aan te pakken.

Deze artikelen kunnen misschien behulpzaam zijn voor je:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*