tak-beuk

De verschillen tussen een beuk en haagbeuk

Qua naam lijken ze op elkaar, maar een haagbeuk en een beuk zijn twee heel verschillende bomen, die beide geschikt zijn voor een heg. Sterker nog: ze hebben eigenlijk niets met elkaar gemeen, behalve dan de naam.

En om het dan nog ingewikkelder te maken: een beukenhaag bestaat uit een rij gesnoeide beuken (fagus sylvatica). Een haagbeuk heeft de Latijnse naam carpinus betulus, en wordt ook wel als haag aangeplant. Dat levert een prima heg op, maar die bestaat dan niet uit beuken.

Een beuk is de bekende boom, die vaak uitgroeit tot een grote, robuuste boom. Een haagbeuk zie je niet zo vaak, want die groeit vaker in bossen. Deze boom wordt minder aangeplant als sierboom.

collage-blad-beuk-haagbeuk
Beuk – haagbeuk

Glad versus getand blad

Wil je weten of je te maken hebt met een beuk of haagbeuk, dan kun je dat snel zien aan het blad. De bladrand van de haagbeuk is getand, het blad van een gewone beuk heeft golvende randen.

Uiterlijk van de beuk en haagbeuk

De bekende beuk groeit uit als een brede boom. Een haagbeuk schiet heel snel de lucht in, zonder al te veel zijtakken. Het resultaat is een lange, ranke boom. Pas als een haagbeuk ouder is, gaat deze groeien in de breedte.

collage-knoppen-beuk-haagbeuk
Haagbeuk – beuk

Knoppen

Een beuk heeft scherpe, puntige knoppen. De haagbeuk heeft juist stompere, kortere knoppen.

Vruchten

De beuk ken je natuurlijk ook van beukennootjes! Misschien overbodig om te vertellen, maar een haagbeuk krijgt dus geen beukennootjes, maar wel een soort vrucht: katjes.

beukenheg-nieuw-blad

Oké: dan toch nog twee overeenkomsten: beide bomen hebben mooie kleuren in de herfst. De bladeren vallen bij volwassen bomen in de herfst af, maar bij de hagen blijven de blaadjes zitten tot er weer nieuw blad aan komt.

Wat haag betreft gaat mijn voorkeur uit naar de beuk: die ziet er robuuster uit dan een haakbeuk. Maar zowel de beuk als haagbeuk zijn prachtige bomen.

Over heggen hebben we al verschillende artikelen geschreven:

4 Comments

  1. Hallo, moet een haagbeuk ook op twee meter afstand van de erf grens?
    Of valt de onder de noemer heg en mag deze op 50cm van de erfscheiding staan??

    • Hoi Ad, als je de haagbeuk ook als een goed onderhouden haag gaat snoeien, dan kan het op een halve meter van de erfgrens. Laat dan geen takken over de grens groeien. Let ook op de hoogte! Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi Monique, qua pollen kunnen we je geen antwoord geven, dat weten we niet. Wel weten we dat de haagbeuk uit een andere familie komt dan de beuk. Misschien is dat al een aanwijzing. Sterkte met je allergie! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*