bosgazon bosweide verschralingsbeheer

Verschralingsbeheer van een bosgazon (bosweide): zo werkt dat

Een bosgazon of bosweide is een open plek in een dichtbegroeid bos. Op deze open plek komt hartje zomer wel veel zon, uiteraard in tegenstelling tot het bos. Een bosgazon is heel anders dan een gazon in je tuin. Ik pas hier verschralingsbeheer toe: zorgen dat er zo weinig mogelijk voedingsstoffen in de grond komen. Dit levert een heel natuurlijke plek op, die een mooi contrast oplevert met het donkere bos.

bosgazon bosweide

In het bos op mijn werk was een plek die hier heel geschikt voor was. De open plek was wel iets te klein: de schaduwen van de bomen zorgden ervoor dat er niet voldoende licht meer kwam. Daarom heb ik de plek verder open gemaakt. Vervolgens liet ik de plek naar het midden toe een beetje oplopen –  de oppervlakte van de open plek werd als het ware een beetje bol. Dat zorgt ervoor dat water niet blijft staan, maar naar de zijkanten wegvloeit. Hierdoor blijft het droog.

De reden waarom ik op deze plek voor dit beheer heb gekozen, is vanwege de geschiedenis van de plek. Op deze plek was vroeger een aardappelveldje. Om die herinnering te behouden, heb ik de dichtgegroeide open plek weer open gemaakt. Verschralingsbeheer is niet zo arbeidsintensief, maar levert een verrassend mooi resultaat op.

bosgazon maaien

Bosgazon maaien

Het bosgazon maai ik één keer per jaar. Dat doe ik op het moment dat de veldbloemen uitgebloeid zijn, maar nog voordat het blad valt: aan het eind van de zomer of het begin van de herfst. Het maaisel voer ik af, jaar in, jaar uit. Op die manier komt er niet te veel voeding op het gazon. Het maaisel laat ik wel twee dagen liggen drogen in de zon. Op die manier vallen de zaden naar beneden en blijven die wel in de grond.

Doordat je het voedsel weghaalt, put je de bodem uit. Hierdoor verschraalt de bodem en worden de graszoden opener. Er gaan jaren overheen, maar op den duur verdwijnen langzaam de grassoorten die meer voeding nodig hebben. Dat creëer je iets dat geen weiland is, maar ook geen gazon. Er staan veel minder grassprieten op een vierkante meter. De schrale grassoorten krijgen de overhand, en die staan minder dicht op elkaar. Ook groeit er veel mos doorheen.

verschralingsbeheer bosweide maaisel weghalen

Ontkiemen van zaden door verschralingsbeheer

De grond op deze plek is schraal (het is zandgrond). Als je dat zelf extra verschraalt, ontkiemen bepaalde zaden die in de grond zitten. Op deze plek kwamen heel veel bloemen en planten vanzelf op: brunella, blauwe knoop, gele morgenster, campanula, zuring, walstro, heide, verschillende soorten grasjes en grassen. Dat is erg mooi om te zien. Je laat eigenlijk de natuur z’n gang gaan, maar je stuurt wel een beetje bij.

Behalve maaien doe ik vrij weinig. Blad hark ik wel zo snel mogelijk van de weide af, omdat de voedingsstoffen anders uitspoelen in de grond. Verder strooi ik eens in de vier of vijf jaar kalk.

bosgazon campanula

Nu is de bosweide op een punt dat het precies in evenwicht is. Niets heeft de overhand. Reeën knabbelen een keer wat van de plantjes af, ze dunnen het gras uit. Een haas komt eens een keer wat eten.

Heb jij weleens een schrale bosweide gezien?

8 Comments

  1. Hallo Albert Jan,
    Wij hebben een huis gekocht op de Veluwezoom, wij hebben hier tegen de 50 bomen gekapt, langs de randen hebben wij nog bomen rijen.
    Wij hebben het idee om de vrijgekomen ruimte gedeeltelijk te gebruiken als bosgazon.
    Welke grassoort zouden wij hier moeten inzaaien?

    • Hoi Bert, wat leuk dat jullie een bosgazon willen maken. Het is afhankelijk van de hoeveelheid schaduw welke grassoort je moet inzaaien. Dat kun je het beste ter plekke bekijken. Wij adviseren ook een speciaal wildbloemmengsel voor schrale grond. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi Ckw, deze mengsels zijn meestal wel bij tuincentra te koop. Anders kun je ook online kijken, bijvoorbeeld bij Cruydt-Hoeck.

  2. Hallo Albert Jan,
    Op de open plek tussen de bomen van het bos van ons familie vakantiehuisje zou ik graag een bosgazon, zoals jij dat beschrijft, willen realiseren. Is het een probleem als daar de kleinkinderen spelen, badmintonnen, voetballen, kunstjes doen, kortom wat kinderen doen?

    • Hoi Bert, dat kan wel. Houd er dan wel rekening mee dat de planten vertrapt worden. Je zou een stuk kunnen maaien als speelveld en de rest slechts een paar keer per jaar maaien. Toch het proberen waard! Nog een tip: zorg dat de zon wel op het veld kan schijnen. Als er alleen maar schaduw is, heb je een ander type mengsel nodig. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

    • Hoi Johny, dat koop je niet, maar ontwikkel je. Wel kun je graszaden kopen voor een dergelijk gazon. Vraag om hulp bij een gespecialiseerde winkel!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*