In onze artikelen zie je het vaak voorbijkomen: gebruik oude mest. Waarom kun je geen verse mest gebruiken? In dit artikel leggen we dat uit.
Stikstof in verse mest
Verse mest is nog niet gecomposteerd. Gebruik je verse mest in je tuin, dan moet het nog afbreken. Bij compostering onder de grond worden de stro en mestdeeltjes verteerd. Daar zit nog veel stikstof in, die dan uitspoelt in de grond. De stikstof is bovendien niet meer voor de planten beschikbaar.
Verse mest is te sterk
Bovendien is nieuwe mest zo sterk, dat het te veel kan zijn voor je planten. Dan lijkt het net alsof de plant verbrand is, maar dan komt dat eigenlijk door een te grote hoeveelheid mest.
De kenmerken van goede mest
Daarom wil je mest laten rijpen op een hoop. Voordat je het gebruikt in de tuin, moet het goed verteerd zijn: donker van kleur en rul van structuur. Mest is niet alleen voeding voor de plant, maar ook structuur voor de bodem. De bodem houdt daardoor meststoffen en vocht langer vast. Het kan wel twee tot drie jaar duren voordat mest goed verteerd is. Verse mest stinkt nog, maar oude mest geeft nauwelijks meer geur af.
Meer informatie over bemesting
Wij zouden je adviseren om organische mest te gebruiken, en geen kunstmest. Wil je zelf een afweging maken, lees dan dit artikel over de voor- en nadelen van kunstmest.
Verder zijn deze artikelen ook interessant:
- Vloeibare plantenvoeding: zo gebruik je het
- Voedingskegels en -korrels voor je planten
- Bemesting: 5 verschillende meststoffen en hun toepassingen