vijver rand

Vijver oppervlakkig schoonmaken in de lente

Mei is de maand dat vijvers weer volop op gang komen. Voor een vijver betekent dat dat de zuurstofplanten beginnen te groeien. Zodra het blad aan de bomen begint te groeien, begint alles onder water ook weer te groeien.

Afgestorven blad verwijderen uit de vijver

Voordat het vijverleven op gang komt, wil je je vijver weer op orde te hebben. April is een mooie maand om je vijver aan de oppervlakte op te schonen. Tijdens de winter is er oud en dood blad in je vijver terechtgekomen (ook als je een net over de vijver hebt gespannen), en het is zaak dat te verwijderen. Denk aan afgestorven lissen, grassen, biezen of snoekkruid.

Je zult zien dat als je hier te lang mee wacht, dat het nieuwe groen weer tussen het afgestorven blad heen groeit. En dat staat niet zo mooi als een heel frisse nieuwe vijver(oever).

vijver klein deel

Laat de vijverbodem met rust

Het is wel heel belangrijk dat je de vijver in de diepte met rust laat. Ga niet met een net over de bodem, haal geen zuurstofplanten naar boven. Dan verstoor je juist het voorjaarsproces van de vijver. Een echt grote schoonmaak doe je in de herfst.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*