vliesdoek kas

Vliesdoek: een onmisbaar hulpmiddel in de tuin

Vliesdoek is voor mij onmisbaar in de tuin. Ik gebruik het heel vaak, en op verschillende manieren. In dit artikel leg ik uit wat de voordelen zijn van vliesdoek.

1. Planten beschermen tegen vorst

Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen.

In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen. Ik leg het vliesdoek er gewoon overheen. Door dit doek, kun je het seizoen wel veertien dagen vervroegen!

Vorstschade voorkomen bij bloemen

De vroegbloeiende boompioen heeft al mooie knoppen terwijl er nog kans is op flinke nachtvorst. Vliesdoek is dan echt een goede bescherming.

Ook bloemen bescherm ik tegen vorstschade met een vliesdoek. Ik weet zeker dat de bloemen van mijn blauwe regen nog intact waren geweest, als ik ze had bedekt met het vliesdoek.

In maart of april kan het nog behoorlijk vriezen. Ook in je niet-verwarmde kas of platte bak. Je raadt het al: vliesdoek beschermt je kwetsbare gewassen tegen de vorst.

vliesdoek seizoen vervroegen

2. Planten beschermen tegen wind en regen

Niet alleen bescherm je kwetsbare planten tegen vorst, ook wind en regen kunnen schade toebrengen. Denk aan slagregens. Omdat het vliesdoek zo licht is, groeien de planten gewoon door, terwijl ze niet hoeven te lijden onder het weer.

Zaai je bloemen, dan kan vliesdoek ervoor zorgen dat de zaden niet uit het zaaibed waaien.

3. Planten beschermen tegen zon

Hang in de zomer een vliesdoek aan de binnenkant van je kas, en je beschermt je planten tegen te felle zon. Omdat het doek gefilterd licht geeft, kan het blad van je planten niet verbranden. De kas versterkt immers de zonnestralen als je geen brute glas hebt.

Ook kunnen sommige zaden niet tegen felle zon. In dat geval kun je, als er wel felle zon voorspeld wordt, het vliesdoek over het bloembed leggen.

4. Planten beschermen tegen ongedierte

Wortels kunnen nog weleens last hebben van wortelvlieg. Leg een vliesdoek over de wortels, en ze hebben er geen last van.

Ook koolplanten kun je beschermen tegen ongedierte. Leg je een vliesdoek over de planten, dan kan het koolwitje er niet onderdoor, en heeft ze dus niet de kans om haar eieren onder te bladeren te leggen. Het gevolg is dat je geen of nauwelijks rupsen op je koolplanten zult hebben. Overigens moet je er bij koolplanten wel op letten dat je het vliesdoek er niet de hele tijd op laat. Op een gegeven moment hebben ze meer licht nodig.

En alhoewel duiven niet echt ongedierte zijn, houden ze wel van de kiemplantjes van peulen. En dat vinden wij dan weer jammer. Gelukkig helpt ook hier het vliesdoek! Helaas kun je het doek niet gebruiken tegen vogelvraat bij je aardbeien: dan krijgen de vruchten te weinig zon.

Vliesdoek koop je bij een tuincentrum of online. Koop je het via deze link, dan krijgen wij een klein bedrag. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Je merkt: wij kunnen niet zonder vliesdoek. Zijn we nog belangrijke toepassingen vergeten? We lezen het graag in de reacties!

8 Comments

 1. Ik heb een eucalyptus plant op mijn balkon.
  Die wil ik beschermen met vliesdoek,maar moet ik de bovenkant open laten,of mag ik het doek helemaal dicht maken.

  • Hoi Wilma, vliesdoek is een goede keuze! Zolang het niet vriest, kan de bovenkant open blijven. Bij vorst is het ook van belang dat de kluit niet bevriest. Hiervoor kun je noppenfolie om de pot wikkelen. Ook zal de kluit dan minder snel uitdrogen. Wikkel bij matige de gehele plant goed in met vliesdoek. Bij temperaturen boven nul kun je het doek weer (iets) afwikkelen. Succes!

 2. Ik woon in het westen. Mijn tuin is 17 m lang en ligt op het zuiden. De temperatuur is hier de afgelopen dagen iets onder het vriespunt, overdag is het zonnig. Is het nodig om de magnolia’s en de camelia in te pakken? Ze zitten vol in knop.

  • Hoi Yolande, magnolia beschermt zijn eigen knoppen heel goed. Pas als de knoppen aan het eind van de winter beginnen uit te lopen (als je het bloemblaadje kunt zien), moet je hem beschermen. Camelia kun je het beste wel afdekken met vliesdoek (2 laagjes) of een laken. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 3. Ik heb het idee dat vliesdoek ook wel licht tegen houdt? Mijn peulen en kool had ik onder vliesdoek gezet maar blijven klein. Klopt dat? Of kan ik de kool nu gewoon onder vlies laten staan? Ik heb met het vliesdoek een tunnel gemaakt. Doe ik daar Goes aan of moet ik gaas spannen?

  • Hoi Wim, vliesdoek kan een paar procent licht tegenhouden, maar niet veel. Je kunt als test een deel onder vliesdoek laten staan en een deel onder gaas. Dan kun je goed kijken wat het beste resultaat geeft. Houd je ons op de hoogte? Dan kunnen we het weer met onze lezers delen! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*