voedingskegel in hand

Voedingskegels en -korrels voor je planten

Laatst schreven we een artikel over verschillende mestsoorten die je in de tuin kunt gebruiken. Ook mest, maar toch in een iets andere vorm, zijn voedingskegels en korrels die een coating hebben. Ideaal voor kuipplanten!

Langzame afgifte van voeding

Om elke korrel zit een soort hars, zodat de voeding langzaam wordt afgegeven, als de korrels eenmaal in de grond zitten. Voedingskegels zijn in feite losse korrels die zijn samengebald.

voedingskegel in pot

Een belangrijk voordeel van korrels en kegels is dat je niet telkens opnieuw je planten hoeft te bemesten. Meestal ben je in één keer klaar voor drie maanden. De kegels steek je gemakkelijk in de potgrond, de korrels meng je door de potgrond heen bij het inplanten. En daarna ben je er de hele zomer vanaf!

Geen overdosering

Een ander voordeel is dat je niet kunt overdoseren met mest, als je de handleiding volgt. Er is een richtlijn voor de maximale hoeveelheid kegels die je bij bepaalde doorsneden van potten kunt gebruiken. Met korrels kun je iets sneller overdoseren.

En het mooie nieuws: voor je planten zitten er niet echt nadelen aan. Voor mijn gevoel is het wel iets minder milieuvriendelijk, omdat deze korrels gefabriceerd moeten worden. Het is een soort kunstmatige vorm van mest.

voedingskegel

Niet verteerd?

Gek genoeg dacht ik altijd dat de korrels compleet verteerd zouden zijn na het seizoen. Maar als ik de planten in de herfst uit hun potten haal, zitten de kegels er nog in. Ik weet zelf niet zo goed hoe dat komt, maar ik vermoed dat de voeding uit de kegels wel is afgegeven. Als jij weet hoe dit zit, dan horen we het graag!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*