vogels voeren winter

Vogels voeren in de winter: hier moet je op letten

Vogels hebben het zwaar in de winter, zeker als het vriest en er sneeuw ligt. Dan is het moeilijk voor ze om genoeg voedsel bij elkaar te verzamelen. Daar kun jij ze bij helpen! Dit zijn onze tips.

Allereerst is het natuurlijk een goed idee om je tuin vogelvriendelijk in te richten.

vogels voeren winter

Pindakaas

Vogels zijn dol op pindakaas! Maar gebruik niet zomaar willekeurige pindakaas uit je kast: die bevat te veel zout voor vogels. Je kunt wel pindakaas gebruiken die van 100% pinda’s is gemaakt, of speciale vogelpindakaas. Ook gepelde en ongepelde pinda’s zijn een goede optie! Je kunt de pinda’s en pindakaas ook nog in een speciaal ‘kooitje’ doen, zodat bijvoorbeeld eekhoorns er niet bij kunnen. Dan kun je eekhoorns weer ander voedsel geven.

Appels

Heb je appels met een rotte plek? Gooi ze niet in de gft-bak, maar geef ze aan de vogels! Vooral merels zijn er dol op. Snij voor het gemak de appels even doormidden. Vogels zijn trouwens ook dol op sierappeltjes (malus red sentinel), dat boompje zie je op de foto.

Gebruik gebroken zaden

Let erop dat je strooivoer koopt met gebroken zaden. Er gaat namelijk een hoop op de grond belanden, en als ze gebroken zijn, kunnen ze niet als onkruid in je tuin ontkiemen.

vogels voeren zaden grond

Beschutting

Geef het voedsel in de buurt van een heg, boom of struik. Zo hebben vogels beschutting en kunnen ze makkelijk vluchten als dat nodig is. Hulst is een fijne bescherming: van binnen is de struik hol, van buiten stekelig.

Vogelhuisjes met dak

Als je een vogelhuisje met een dakje gebruikt, kunnen de vogels beschut eten.

Liever geen netje

Je kent ze wel: de vetbollen in netjes. Ze vormen helaas een gevaar voor vogels, ze kunnen er namelijk gemakkelijk in verstrikt raken. Als alternatief kun je kiezen voor een halve kokosnoot met vet en zaden.

winter vogels voeren

Verschillende plekken

Bied verschillend voedsel, voor verschillende vogels, aan op verschillende plekken. Zo zitten ze elkaar niet in de weg!

Koop vogelvoer bij de Vogelbescherming

Als je voedsel bij de Vogelbescherming koopt, is het een win-winsituatie: de vogels in je tuin krijgen goed voer, en jouw aankoop komt ten goede aan de vereniging. Dit is overigens niet gesponsord, dit is een tip uit enthousiasme!

Wat zijn jouw tips bij het voeren van vogels in de winter?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*