zitmaaier

Voor- en nadelen van een zitmaaier

Je kunt je gazon op meerdere manieren maaien: met een maaier waar je achteraan moet lopen (al dan niet aangedreven), robotmaaier of zitmaaier. Wat zijn de voor- en nadelen van een zitmaaier?

Voordelen van een zitmaaier

  • Het gaat veel sneller
  • Minder belastend voor je lichaam

Het gaat veel sneller

Omdat de meeste zitmaaiers drie messen hebben, kun je er een breed stuk gazon mee maaien. Dat schiet lekker op. Ideaal dus als je veel vierkante meters gazon hebt. Je bent veel sneller klaar dan wanneer je dit met een loopmaaier maait.

grasmaaier zitmaaier

Minder belastend voor je lichaam

Oké, zitten is niet al te goed voor je lichaam, maar grasmaaien kan best zwaar werk zijn. Vooral als je een ongelijk gazon hebt, of een grasmat die nogal wat hellingen heeft. Met een zitmaaier houd je dat wel vol.

Een zitmaaier is meestal een mulchmaaier. Dat houdt in dat het maaisel niet opgevangen wordt. Een apart soort mes maakt het gras extra fijn en verdeelt het over het gazon. Zo blijft het maaisel goed liggen. Je hoeft dus niet te sjouwen met een opvangbak met maaisel.

Nadelen van een zitmaaier

  • Wat vaker maaien
  • Spoorvorming
  • Veel lawaai
  • Minder beweging

Wat vaker maaien

Doordat het gras terug wordt gegeven aan het gazon, krijgt je gazon een soort extra bemesting. Dat zorgt ervoor dat je net iets vaker moet maaien.

Spoorvorming

Door het gewicht van de zitmaaier krijg je langs de gazonranden op een gegeven moment sporen van de banden. Dit komt door het gewicht van de maaier. In die sporen kan de grond op den duur iets verzakken. Vooral als je maait op natte grond heb je eerder kans op sporen. Maaiers hebben brede gazonbanden om dit tegen te gaan, maar desondanks ontkom je er niet helemaal aan.

Het is aan te raden om het grasveld zelf elke keer in een ander patroon te maaien. Maai niet elke keer op hetzelfde spoor, maar wissel af. Bijvoorbeeld de ene keer in de lengte, dan in de breedte, en vervolgens diagonaal. Dan voorkom je spoorvorming. Alleen langs de gazonranden zul je wel op hetzelfde spoor moeten maaien.

zitmaaier messen

Veel lawaai

Een zitmaaier maakt evenveel lawaai als een andere motormaaier. Best veel dus. Dat is voor de buren vervelend (al kun je je afvragen hoe ver de buren bij je vandaan wonen als je een zitmaaier nodig hebt). Nog vervelender is dat voor jou: je wil je oren niet zoveel blootstellen aan dit geluid. Zorg daarom voor goede gehoorbescherming.

Minder beweging

Je kunt er niet omheen: met een zitmaaier krijg je zelf minder beweging. Je wordt er niet fitter op. Als je lang op een zitmaaier zit, kun je veel last van je rug krijgen. Als je zoals ik de hele dag in de tuin werkt, is afwisseling op een zitmaaier niet zo’n probleem. Maai je in het weekend je gazon, dan levert in de tuin werken alsnog niet echt lichaamsbeweging op.

Een robotmaaier kan een goed alternatief zijn. Als je hem eenmaal goed hebt ingesteld, heb je er geen omkijken meer naar. Het kost je geen inspanning, je krijgt een mooi gazon zonder sporen én het is geheel geruisloos.

Heb jij een voorkeur voor een type maaier?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*